Jožef Horvat: Ruska federacija krepi vpliv na področju JV Evrope

DELI:
23.10.2018, NSi

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je na seji odbora za zunanje zadeve ministra za zunanje zadeve izprašal o povezavah z Rusko federacijo ter ali bo minister v odnosu z Rusijo ravnal kaj drugače kot njegovi predhodniki.

Spomnil je na težko zgodbo “Skripal”, kjer so ruski agenti zastrupili ruskega dvojnega agenta Skripala in njegovo hčerko. »Takrat je 17 ministrov za zunanje zadeve sprejelo ukrep izgona ruskih veleposlanikov. Ko smo v NSi takrat na seji OZP predlagali enak ukrep, smo bili osamljeni. Danes pa vemo, da praktično imamo razkrite identiteti dveh osumljencev, ki sta storila to kruto dejanje, uporabljala kemično orožje. Gre za pripadnika ruske obveščevalne službe GRU, Anatoli Čepik in Aleksander Miškin,« je povedal vodja poslanske skupine NSi.

V nadaljevanju je vprašal ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja: »Ali je morda Slovenija zaradi svoje dosedanje naklonjenosti Ruski Federaciji odrezana od kakšnih obveščevalnih informacij? Zanima me tudi, ali ima Slovenija verodostojne informacije o Ruskih aktivnostih in ali boste, g. minister, v zvezi z navedenim ravnali kaj drugače, kot vaš predhodnik?«

Povedal je tudi, da podpira odločitev ministra, da obišče Makedonijo. »Verjetno bo razprava tekla o stanju v JV Evropi in predvsem o vplivu Ruske federacije na ta del Evrope. Ruska federacija tudi očitno krepi vpliv na področju JV Evrope in drugje po Evropi, tudi v Švici,« je izpostavil Jožef Horvat.