JOŽEF HORVAT: PRORAČUN MORA BITI FLEKSIBILEN, SAJ ŽIVIMO V VELIKI NEGOTOVOSTI

DELI:
24.11.2022, NSi

»Zavedam se, da živimo v turbulentnih časih. Proračun mora biti bolj fleksibilen, a to pomeni, da bomo primanjkljaj morali plačati davkoplačevalci. Za primanjkljaj bomo morali vzeti kredite. K temu pa moramo prišteti še stroške financiranja proračuna. Hkrati pa ne vemo, kako se bo ta denar porabljal. Pet tednov pred novim letom ne vemo, na kak način bo vlada pomagala gospodinjstvom in gospodarstvu in živimo v zelo veliki negotovosti,« je uvodoma v oddaji 24ur zvečer dejal poslanec NSi Jožef Horvat.

Po mnenju poslanca Horvata so investicije v zdravstvo nujno potrebne, zanje pa sta bili v preteklosti namenjeni približno dve milijardi evrov. »Take investicije je zato nesmiselno imenovati dodatno vrtanje v proračun, saj vemo, da jih slovensko zdravstvo nujno potrebuje,« je prepričan.

Nobena država v tej draginji ne viša davkov in s tem dodatno obremenjuje prebivalstva

Jožef Horvat je v nadaljevanju oddaje izrazil jasno nasprotovanje višjim davkom v luči draginje. »V tej draginji ne poznam države, ki bi višala davke dohodninskim zavezancem. Tu je napaden predvsem srednji sloj. To je povsem nelogično. Na finančnem ministrstvu pravijo, da je zakon o dohodnini eden ključnih instrumentov za stabilizacijo javnih financ, a to ni res. Učinki bodo 70 ali 80 milijonov, celotna potrošnja  pa 16,7 milijarde, je dejal Horvat.

Če bi ostal v veljavi zakon, ki je bil sprejet marca letos, bi po mnenju poslanca Horvata imeli ljudje več neto prihodka. »S tem novim zakonom, ki je zdaj v parlamentarni proceduri, pa bodo ljudje naslednje leto imeli nižje neto plače,« je dodal.

V zaključku je Jožef Horvat zagotovil, da bo NSi še naprej glasnik nizkih davkov in spodbudnega davčnega okolja ter obljubil, da bo kot član komisije za nadzor javnih financ zelo podrobno spremljal realizacijo proračuna.