JOŽEF HORVAT: PROBLEM NI V TEM, DA KRITIZIRATE VLADO, AMPAK V TEM, DA ŠIRITE LAŽI

DELI:
11.06.2020, NSi

»V bistvu sploh ne gre za nabavo zaščitne opreme, kakor pišejo predlagatelji v interpelaciji v svojem gradivu, saj ne gre za tiste stiske, ki so jo doživljali vsi državljani, politika, izvršilna veja oblasti in predvsem zdravniška stroka v tistih najhujših časih, ko so predlagatelji iz domačih foteljev od daleč opazovali kaj se dogaja in se čudili temu kaj se je dogajalo. Gre v bistvu za to, da je 27. januarja letos gospod Marjan Šarec nepričakovano odstopil, medtem verbalno na novinarski konferenci zbrcal svoje koalicijske partnerje in SMC z Zdravkom Počivalškom, povabil skupaj na volitve,« je na izredni seji dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Dodal je, da mora z interpelacijo Šarec zdaj enostavno obračunati s svojim nesojenim partnerjem Zdravkom Počivalškom in zato sploh ne gre za nabavo zaščitne opreme. »Ni problem, da se kritizira to vlado, to je namreč osnovna naloga vsake opozicije, vendar mora to delati na dostojanstven način. Problem je, da se laži in obsodbe ministrov in koalicijskih poslancev kar širijo. Pravijo, da smo kriminalci, da smo del organiziranega kriminala, da smo lopovi. Ta retorika pa iz parlamenta širi na ulice,« je dejal Jožef Horvat.

Poudaril pa je še en pomemben problem, ki ga opozicija s svojim početjem prinaša. »Z raznimi očitki o provizijah in visokih maržah, ste uničevali in še naprej uničujete slovenska podjetja. Mnoga so želela izključno pomagati. Kar se tiče cen: na trgu zaščitne opreme niso veljale tržne razmere, veljale so mafijske, ampak to ste predlagatelji že pozabili. V NSi se sprašujemo, kateri gospodarski subjekt bo sploh še sodeloval s Slovenijo. Od gospodarstva vsi živimo, tudi vsi mi poslanci,« je bil ogorčen Jožef Horvat.

Dodal je, da družbo gradimo vsi, vsak na svojem koncu in po svojih močeh. »Predvsem politiki jo moramo graditi. Zato pozdravljam odločitev vlade, da sama pozove vse pristojne inštitucije, da do podrobnosti pregledajo vso urgentno nabavo zaščitne opreme. Računsko sodišče to dela, KPK dela in še druge inštitucije. Upam, da bo tudi dovolj časa, da bomo ta poročila z vso skrbnostjo tudi v državnem zboru pregledali in jih obravnavali,« je še dejal vodja poslanske skupine NSi. Ob koncu stališča je dejal, da bodo poslanci NSi glasovali proti interpelaciji Zdravka Počivalška.