JOŽEF HORVAT: PREISKAVE NAJ SE ZAKLJUČIJO S SODNIM EPILOGOM

DELI:
02.07.2020, NSi

»Tudi če so hišne preiskave še tako pompozne in spektakularne, to še ne pomeni, da je po včerajšnji hišni preiskavi gospod Počivalšek kriv. Ta koalicija je pozvala pristojne organe naj preiščejo vse detajle urgentne nabave zaščitne opreme v času najhujše epidemije, ko so bila skladišča prazna, in sedaj pričakujemo najprej, da se preiskave zaključijo in potem, da ta zadeva dobi sodni epilog,« je v oddaji 24 ur zvečer povedal vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Prepričan je, da so v demokratični državi edino sodišča tista, ki morajo razsoditi, ne pa politika. To se v državnem zboru dogaja še posebej s strani skrajne levice. “Želimo si, da ne samo v tem primeru, tudi v drugih primerih, v primerih gospodarskega kriminala, zadeve končno po mnogih letih dobijo sodni epilog. Ne sme soditi ne ulica, ne politika, ampak sodišče,« je dejal vodja poslanske skupine.

Potrdil je tudi, da podpiramo gospodarskega ministra. »Absolutno. Če pa bo sodišče reklo, da je kriv potem bomo tudi mi rekli, da mora spakirati,« je bil jasen vodja poslanske skupine NSi.

Odzval se je tudi na besede poslanca LMŠ, da bo koalicija v parlamentarni preiskavi o nabavi zaščitne opreme preiskovala samo sebe. »Kolega Pavšič je pozabil, da imamo v parlamentu devet parlamentarnih strank: pet opozicijskih, štiri koalicijske. Po zakonu o parlamentarni preiskavi in poslovniku o parlamentarni preiskavi vsaka poslanska skupina v parlamentarno preiskovalno komisijo, o kateri govori kolega Pavšič, predlaga enega člana. To pomeni, da ima vedno opozicija večino,« je dejal Jožef Horvat.

Glede predčasnih volitev je v oddaji dejal, da so te seveda možne, če bo opozicija zbrala 46 glasov. »27. januarja je Marjan Šarec odstopil, ker ni bil sposoben voditi vlade. Če je ta opozicija sposobna, potem mora predlagati konstruktivno nezaupnico. Zelo preprosto. Opozicija mora priti s predlogom novega mandatarja in s 46 podpisi,« je pojasnil.

Na kritike opozicije, da vlada ni storila nič je Jožef Horvat odgovoril: »Obvladali smo epidemijo. Ne pozabimo, dobrih 100 dni smo na oblasti. V 52. dnevu smo dobili prvo interpelacijo, kar je najbrž rekord v zgodovini samostojne države. Imam občutek, da se je spet vrnil čas, ko ga je pred 30. leti opisal Lojze Janko, minister v Peterletovi vladi: čas je, ko nesposobni niso bili sposobni onesposobiti sposobnih.«