JOŽEF HORVAT: PREDSEDNIKU VLADE NIHČE VEČ NE VERJAME

DELI:
30.05.2024, NSi

»Smo v drugem polčasu Golobove vlade in pametni ob polčasu vedno naredijo analizo in sprejmejo morebitne korekcije za politično delovanje v naslednjem polčasu. V zadnjih dveh letih smo spremljali dve leti počasnega učenja, gledamo pa že četrto ponovitev vlad novih obrazov in rezultati so podobni prejšnjim predstavam,« je na novinarski konferenci uvodoma dejal poslanec NSi Jožef Horvat.

»Visokim pričakovanjem običajno sledijo velika razočaranja in sedaj smo v obdobju globokega razočaranja. Zdi se, da se bomo z nesposobnostjo in neučinkovitostjo te vlade ukvarjali do naslednjih volitev. Situacija v Sloveniji kaže na to, da je nekaj močno narobe,« je v nadaljevanju opozoril Horvat in dodal:

»Imamo val stavk v javnem sektorju, nezadovoljstvo zdravnikov, pravzaprav vseh zaposlenih v zdravstvenem sistemu, opozarja tudi gospodarstvo. Gremo v napačno smer. Čuti se nezadovoljstvo ljudi na poplavljenih območjih, ki še vedno čakajo na prve konkretne ukrepe vlade. Pod črto: spremljamo obljube, ki jih predsednik vlade z lahkoto deli in nanje še hitreje pozabi. 30 dni do specialista, 30 tisoč stanovanj za mlade, pokojninska in davčna reforma. To je samo nekaj ciljev, ki jih je vlada obljubila, da jih bo realizirala. Še nikoli v zgodovini Slovenije neka vlada ni imela takšne udobne večine in še nikoli v zgodovini ni neka vlada tako lahkotno in amatersko zapravila takšno priložnost, da bi v Sloveniji resnično nekaj spremenili in premaknili na bolje.«

Jožef Horvat je tudi opozoril, da je Slovenija danes še bolj razdeljena kot pred leti. »Do pomiritve nasprotij ni prišlo. Nasprotno, aktualna vlada dela vse, da za potrebe doseganja kratkoročnih političnih ciljev ta nasprotja v družbi celo krepi. Izjemno slabo je, da nihče več ne verjame besedam predsednika vlade. Ljudje so izgubili upanje, da Slovenija lahko postane uspešna in urejena država.«

Vlada poslabšuje pogoje za t. i. normirance

Dotaknil se je tudi napovedanega paketa davčnih sprememb in dejal, da se ponovno uvaja uravnilovka in centralno planiranje na vseh področjih. »Ljudem se ne pusti, da delajo in ustvarjajo, da razvijajo svoje potenciale, svoje talente. Soočamo se s prepovedmi, z omejitvami, z višjimi davki in tako naprej. Ta vlada je ljudem v petih letih naložila za več kot sedem in pol milijarde evrov novih davkov,« je dejal poslanec NSi in opozoril, da se tudi za S.P.-je oz. normirance situacija poslabšuje: »Ali želi to vlada narediti zaradi zdravnikov, ki jim je očitno napovedala vojno ne vemo, lahko pa sumimo, da gre za napad na zdravnike, ampak dejansko bodo pa davčno oškodovani tudi tisti, ki niso zdravniki,« je dejal Horvat. Kot je znano ima vlada v načrtu, da mejo za prehod med t. i. normirance z meje 100.000 zmanjšuje na 60.000 evrov.