Jožef Horvat: Predsednik vlade, kaj boste storili, da bo Slovenija počrpala več evropskih sredstev?

DELI:
21.10.2019, NSi

»Evropska sredstva so praktično naša edina nepovratna razvojna sredstva, mi pa jih enostavno ne znamo dovolj učinkovito črpati. Smo šesta najslabša država po črpanju evropskih sredstev. V večletni finančni perspektivi, ki se izteka naslednje leto, ima Slovenija na razpolago 3 milijarde in 68 milijonov evrov. Realizacija pa je izjemno slaba in zaskrbljujoča. Slovenija je do konca junija letošnjega leta počrpala zgolj eno četrtino teh razpoložljivih sredstev,« je v začetku poslanskega vprašanja predsedniku vlade povedal Jožef Horvat.

Predsednika vlade je vprašal: »Na kakšen način boste vi kot predsednik Vlade in katere ukrepe boste sprejeli, da bo Slovenija bolj učinkovito črpala ta edina nepovratna razvojna sredstva? Katero ministrstvo je po vaši oceni najbolj problematično?«

Predsednika vlade je vprašal tudi, zakaj sistem črpanja sredstev spremlja toliko administrativnih in birokratskih ovir. »So vse te birokratske zahteve resnično predpisane s strani Evropske unije ali so jih zakomplicirali sami? Če je odgovor ja, zakaj potem teh postopkov ne razbremenite?« je zanimalo vodjo poslanske skupine NSi.

Opozoril je tudi na to, da občine praktično nimajo dostopa do razvojnih sredstev. »Kar nekaj občin vam lahko naštejem, kjer še nimajo zagotovljene pravice do pitne vode. Dogovor za razvoj regij preprosto ne deluje. Problem je, da se ta razkorak iz leta v leto povečuje in naše podeželje izgublja. Res je in to bom še stokrat ponavljal – očitno se iz Ljubljane do periferije ne vidi. In tu bi morali dejansko odpreti razpravo, ne samo o črpanju evropskih sredstev, ampak tudi o skladnem regionalnem razvoju, ki ga preprosto ne znamo realizirati,« je zatrdil Jožef Horvat.

Magnetogram poslanskega vprašanja in odgovora predsednika vlade si lahko preberete TUKAJ.