JOŽEF HORVAT: POTREBUJEMO NADALJEVANJE GOSPODARSKE SPROŠČENOSTI, NE PA STRAŠENJA Z NOVIMI DAVČNIMI PRIMEŽI

DELI:
08.06.2022, NSi

V NSi spodbuja ljudi, ki ustvarjajo in prispevajo k skupni blaginji z vplačevanjem davkov v skupno blagajno. Zato nas skrbi dejstvo, da želi vladajoča koalicija zaustaviti že uveljavljeno davčno reformo, ki ljudem omogoča višje plače.

Poslanec Jožef Horvat je tako v današnji izjavi za javnost poudaril, da je dosedanja realizacija sprejetega proračuna zelo dobra. “V poslanski skupini NSi v okviru svojih zmožnosti spremljamo finančne učinke ukrepov, ki jih sprejemamo v državnem zboru. Na dnevni ravni spremljamo realizacijo državnega proračuna in z velikim zadovoljstvom ugotavljamo, da je le-ta imel odlične rezultate in so trendi zelo dobri. Na včerajšnji dan lahko vidimo, da so ukrepi na strani prihodkov realizirani kar 47%, odhodki pa 39%. Še bolj pa nas veseli, da izjemne rezultate daje davčna reforma, ki smo jo sprejeli še v prejšnjem sklicu državnega zbora,” je uvodoma dejal poslanec Horvat.

Zaradi nižje obdavčitve dela v proračunu kar 355 milijonov več

Izpostavil je, da so se prilivi z naslova DDV dvignili v primerjavi z prvimi petimi meseci lanskega leta kar za 23%. “Tudi dohodnina beleži dvig. V letošnjih prvih petih mesecih v proračunu beležimo kar za dobrih 5% več prilivov v primerjavi s prvimi petimi meseci lanskega leta, ko še ni učinkovala davčna reforma. To pomeni, da je v prvih petih mesecih iz naslova dohodnine in DDV v državni blagajni kar 355 milijonov evrov več prilivov v istem obdobju lanskega leta,” je poudaril Jožef Horvat.

Poslanska skupina NSi je zadovoljna z učinki, ki jih ima uvedba novega zakona o dohodnini, ki je prinesla višje plače. “V NSi smo zelo zadovoljni s prvimi učinki, ki ga ima zakon o dohodnini, ki smo ga sprejeli v našem mandatu. Kritika in zavajanje naših političnih nasprotnikov in sindikatov, da bomo zrušili javne finance in navrtali finančno luknjo, ki bi bila globoka 800 milijonov evrov, je bila neutemeljena. Učinki pa so povsem drugačni,” je poudaril Horvat in dodal: “Danes so ljudje zadovoljni, prejemajo višje neto plače pri istem brutu in želimo si, da bi država pustila takšno ureditev, ki jo imamo sedaj, saj kaže dobre rezultate. Vsi imamo od te davčne reforme več, posebej tisti, ki delajo in delo se mora izplačati. Tudi država ima več.”

Apel vladi: Pustite dobro delujoče sisteme, ki dajejo dobre javnofinančne rezultate

“Ključno sporočilo je, da je po sprejeti davčni reformi zavladala sproščenost, gospodarstvo financira in investira. Tudi potrošnja se je dvignila. Vse to se kaže v proračunskih prilivih države. Zato je naš apel vladi naj pustijo dobro delujoče sisteme, ki dajejo dobre javnofinančne rezultate takšne kot so,” je poudaril Horvat in nadaljeval: “Danes Slovenija ne gospodarstvo, ne posamezniki ne potrebujejo nobenih strašenj z novimi davčnimi prijemi in primeži. Potrebujemo pozitivne signale s strani vlade za državljane in gospodarstvo, saj nas očitno jeseni čakajo zahtevni izzivi. Sedaj ko je gospodarstvo v naletu ne smemo strašiti s socialističnimi eksperimenti.”

Dodal je, da je za prihodnost ključna uvedba razvoje kapice. “Od vlade pričakujemo, da na podlagi teh javnofinančnih rezultatov pride v jeseni s predlogom za uvedbo razvojne kapice. Če pa tega ne bomo naredili, pa bomo poslanci NSi to debato v jeseni sami odprli. Če tega ne naredimo, bodo ključni ljudje odhajali v tista okolja, kjer bodo imeli od svojega dela največ,” je izjavo zaključil Jožef Horvat.

YouTube video