Jožef Horvat: Potrebno je zaustaviti lomastenje politike po slovenskem gospodarstvu

DELI:
18.06.2018, NSi

V oddaji Na tretjem je nastopil poslanec NSi Jožef Horvat. V oddaji so govorili o novem valu privatizacije, o tem ali bo nova vlada prodala NLB in Telekom Slovenije. »Država ni postavljena zato, da bo upravljala banke, podjetja. Država mora skrbeti za ukrepe, s katerimi bo skrbela za gospodarsko rast ter za to, da bo zaposlenost čim višja,« je v oddaji poudaril poslanec NSi.

Zaveze, ki smo jih dali, moramo izpolniti

Pojasnil je, da je Slovenija z Evropsko komisijo dosegla dogovor državne pomoči za NLB. Slovenija pa se je istočasno zavezala, da bo NLB privatizirala do konca leta 2017. »Tukaj sta neresno igro do slovenskih davkoplačevalcev odigrali SD in Desus, ki sta postopek prodaje zaustavili brez nekih resnih argumentov,« je povedal Jožef Horvat.

Izpostavil je, da bi morala naša prva zaveza biti izpolnjevanje vladavine prava. »Na nas je vedno vprašanje, če bomo spoštovali vladavino prava ali ne. Od vseh zahtevamo, da jo spoštujejo, tudi ko gre za arbitražno razsodbo, sami pa je ne spoštujemo,« je povedal Jožef Horvat in dodal, da je to, da NLB ne prodamo, tudi v nasprotju z evropsko uredbo o prostem pretoku kapitala.

Nismo znali izkoristiti ugodne klime za privatizacijo

Poslanec NSi je izrazil mnenje, da je komisija za ugotavljanje odgovornosti za bančno luknjo naredila veliko delo, sedaj pa so na vrsti organi pregona, ki morajo opraviti konkretne korake. »Učinkovitost pregona bančnega kriminala bi bila še precej višja, če bi parlament sprejel zakonska predloga NSi o specializiranih sodiščih in tožilstvih za bančni kriminal. A čeprav sta bila uspešna na prvem branju, ju je koalicija na drugem branju brez razloga zavrnila,« je spomnil poslanec NSi.

Prepričan je, da je prav sedaj najboljši čas za privatizacijo slovenskih podjetij. »Sedaj je ugodna klima za privatizacijo slovenskih podjetij in bojim se, da bomo že jutri ugotavljali, da smo zamudili ta čas visoke gospodarske rasti in konjukture. Priznati si moramo, da zaenkrat nismo znali izkoristiti tega časa pozitivnih kazalnikov,« je povedal poslanec NSi in dodal: »Včasih smo preveč v strahu pred tujimi vlagatelji v slovenska podjetja. A podatki kažejo, da so podjetja s tujimi lastniki imela kar 11% višje plače, kot slovenska.«

Kritičen je bil tudi do korporativnega upravljanja vlade Mira Cerarja, ki kar pol mandata ni popolnila uprave SDH in DUTB. »Tako leva kot desna politika preveč lomastita po državnih podjetjih,« je bil jasen Jožef Horvat.

Celotno oddajo si lahko ogledate TUKAJ.