Jožef Horvat: Poteze Madžarske svojevrsten precedens, zahtevam sklic seje OZP, OZEU in ONPJULS

DELITE TA
PRISPEVEK
25.09.2015, NSi

JozefHorvat_izjava2015Madžarski varnostni organi so v četrtek na meji s Slovenijo postavili okrog 500 metrov ograje iz bodeče žice tako pri bivšem mejnem prehodu Pince kot v Dolgi vasi, hkrati pa ni slutiti, da bi se zaradi begunske krize umirile strasti med Hrvaško in Srbijo.

V nadaljevanju objavljamo izjavo za medije podpredsednika NSi in predsednika odbora za zunanjo politiko (OZP) Jožefa Horvata:

“Madžarska je brez vsakršnega obvestila začela postavljati na meji s Slovenijo ograjo z bodečo žico, čeprav sta obe državi polnopravni članici Evropske unije in šengenskega sporazuma, zato gre pri tem dejanju Madžarske za svojevrsten precedens, katerega mora obravnavati tudi Državni zbor Republike Slovenije. Kot predsednik Odbora za zunanjo politiko sem danes zjutraj, tudi zaradi vse bolj napetih odnosov med Hrvaško in Srbijo, ki na gospodarskem področju negativno vplivajo na Slovenijo, izrazil zahtevo in pobudo za sklic nujne seje treh odborov Državnega zbora Republike Slovenije – Odbora za zunanjo politiko (OZP), Odbora za zadeve Evropske unije (OZEU) in Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo (ONPJULS).

Poteze Madžarske na meji s Slovenijo namreč ne pomenijo zgolj kršitve dogovora, ki je bil med članicami EU sklenjen na zadnjem izrednem vrhu EU, temveč predstavljajo in vlivajo strah med ljudmi, ki živijo ob meji z Madžarsko. Razumem, da Madžarsko skrbi novi val beguncev, vendar ocenjujem, da bi upravljanje begunskega vala bilo boljše, če bi ga izvajali skupaj in usklajeno ter v duhu zadnjega izrednega vrha EU.

Pričakujem, da bo seja treh odborov zaprta za javnost, saj je treba v takšnih razmerah postaviti državo pred strankarske interese. Pričakujem tudi, da bo begunska kriza države članice EU in države kandidatke še bolj povezala in ne generirala nepotrebnih konfliktov.”