JOŽEF HORVAT: POSODOBITEV ZDRAVSTVENEGA SISTEMA JE ZA PRIHODNOST DRUŽBE KLJUČNA

DELI:
23.02.2021, NSi

Državni zbor je danes s 50 glasovi za in 31 proti podprl imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. Kot je dejal vodja poslanske skupine krščanskih demokratov v NSi pozdravljamo izvolitev Janeza Poklukarja za ministra in mu želimo veliko uspeha na poti prenove slovenskega zdravstva.

“Kandidata odlikujejo vrednote, ki jih živi. Veseli nas, da je dostojanstvo vsakega človeka ena od njegovih najpomembnejših vrednot. Ima kolegialen, spoštljiv odnos do svojih sodelavcev, pri svojem dosedanjem delu pa je pokazal, se je pokazal kot odličen krizni manager.” je na seji poudaril Jožef Horvat.

Zdravje je velika vrednota družbe

Posameznik je v središču zdravstvenega sistema in je odgovoren za zdrav način svojega življenja oziroma zdrav življenjski slog. Zavzemamo se za dvig zdravstvene ravni naših državljanov. Osnovna zdravstvena oskrba in preventivni ukrepi morajo biti dostopni vsem državljanom v času, ko jih potrebujejo, in ne smejo biti zgolj pravica na papirju. Zdravje namreč ne sme biti vprašanje prihodka. Nikogar, ki potrebuje pomoč, ne bomo pustili samega, družba mora zaradi solidarnosti poskrbeti za bolne, invalide in vse, ki potrebujejo oskrbo. 

Obstoječi zdravstveni sistem ne odgovarja več potrebam sodobne družbe in ga je potrebno posodobiti

“Zavedamo se, da je to projekt celotne slovenske politike, časovno pa gotovo sega čez en mandat. Zagovarjamo javni zdravstveni sistem, ki temelji na solidarnosti in preglednosti, in omogočamo razvoj tudi zasebnega zdravstva. Zavračamo zastareli model monopolnega obveznega zdravstvenega zavarovanja, kjer se denar zavarovancev plansko razporeja izvajalcem zdravstvenih storitev. Podpiramo regulirano konkurenčnost na vseh področjih zdravstvenega sistema. Sodoben koncept zdravstvenega varstva na temelju kakovosti in varnosti za uporabnike zdravstvenega sistema postavlja v ospredje zdravje in izpodriva bolezen, kot izhodišče.” je dejal Jožef Horvat. 

Zavzemamo se za dvig zdravstvene ravni naših državljanov.

Poudaril je, da naj za merilo zdravstvenega varstva služijo evropski standardi in evropsko primerljivi zdravstveni sistemi.

Podpiramo vlaganje zasebnikov v zdravstveno infrastrukturo, ki na ta način znižuje materialne stroške države, omogoča večjo in kakovostnejšo ponudbo storitev, krajše čakalne vrste ter enakomernejšo dostopnost. Ločiti moramo med delom koncesionarjev v javni službi in delom čistih zasebnikov brez koncesije, ki omogočajo samoplačniške in nadstandardne zdravstvene storitve.

Kako bi NSi uredila slovensko zdravstvo si lahko v animaciji ogledate v spodnjem videu: