JOŽEF HORVAT: POLICIJSKO DRŽAVO JE VZPOSTAVILA PREJŠNJA VLADA

DELI:
10.07.2020, NSi

»Včeraj smo med razpravo doživljali velike napade, da želi ta vlada slediti državljanom. To ni res. In to me je potem motiviralo, da sem govoril o policijskem sledenju. Ne razumem, zakaj bi nekdo 35 minut pred polnočnico vpogledoval v moje osebne podatke. Največ vpogledov je sicer bilo marca, ko se je oblikovala nova vlada,« je v izjavi za javnost dejal vodja poslancev NSi Jožef Horvat.

27. maja je izpolnil poseben obrazec, s katerim je preveril, ali je policija kdaj vpogledala v njegove osebne podatke. Pred dnevi je podatke tudi prejel. Dodal je, da bo zdaj zahteval ustrezne odgovore tudi od informacijske pooblaščenke, saj prav tako ne ve, zakaj 22 vpogledov v njegove podatke, od tega jih 13 ni pojasnjenih.

Horvat je ob tem dejal, da ima lahko odgovor na to vprašanje predsednik prejšnje vlade Šarec. »Morda bo na to odgovoril Marjan Šarec. Očitki, ki jih danes dobivamo, da smo mi tista koalicija, ki vzpostavlja policijsko državo, ne držijo. Nasprotno – policijsko državo so po tem sodeč vzpostavljali Šarec in njegovi pomagači,« je poudaril.

Vodja poslancev NSi je obenem povedal, da ni edini, ki ima tovrstne izpise, in da jih bo v prihodnjih dneh ali tednih še več. Dodal je, da se bodo na ravni poslanske skupine organizirali tudi širše, saj bodo od informacijske pooblaščenke zahtevali dejanska pojasnila, zakaj konkretno je policija vpogledovala v Horvatove osebne podatke.