JOŽEF HORVAT: PODPIRAMO INTERVENTNE UKREPE, A TI NE SMEJO BITI ZADNJI

DELI:
20.03.2020, NSi

Jožef Horvat je na izredni seji državnega zbora pohvalil ukrepe, ki jih je vlada za blaženje slabe gospodarske situacije zaradi koronavirusa pripravila zares hitro. A pričakuje tudi, da bo takšnih ukrepov še več.

»Soočamo se s krizo, ki je ni nihče predvideval, vsaj v dimenzijah pandemije ne. A sedanja vlada ljudi razume. V pravzaprav manj kot 100 urah od prisege prejšnji petek tukaj v tem državnem zboru, je vlada pripravila sveženj ukrepov, prvih pet interventnih zakonov. To pa je le prvi sveženj in zagotovo ni zadnji,« je na izredni seji državnega zbora dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Potrebujemo učinkovite premišljene in celovite ukrepe

V razpravi o predlogu zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju je dejal, da smo vsi pravzaprav na istem čolnu, a verjame, da bomo uspeli. »Kriza gotovo ne bo kratkotrajna, kot kaže, stanje v svetu smo pred dolgoročnejšimi izzivi, zato potrebujemo učinkovite premišljene in celovite ukrepe,« je dejal Jožef Horvat.

Sam verjame, da bodo ukrepi prijeli. »Nismo pa in ne bomo nikoli pozabili na gospodarske subjekte, predvsem na malo gospodarstvo, ki je definitivno hrbtenica slovenskega pa tudi evropskega gospodarstva. Idealno bi seveda bilo, ampak idealnih rešitev žal ni, da ne bi v Sloveniji zaradi te krize izgubili niti enega samostojnega podjetnika, niti enega podjetnika,« je še dejal vodja poslanske skupine NSi.

Polagamo veliko pozornosti slovenskemu gospodarstvu, torej delavcem in delodajalcem

Na izredni seji so obravnavali tudi dopolnjen predlog zakona o interventnih ukrepih delnega povračila nadomestila plače.  »S tem ukrepom želimo v slovenski politiki skupaj blažiti posledice krize, ki nas je doletela nepripravljene. Želim poudariti, da sem iskreno hvaležen parlamentarni opoziciji, ki je tukaj do tega trenutka, pokazala izjemno konstruktivno držo, kar pomeni, da smo res v teh težkih časih tukaj v tej dvorani v slovenski politiki enotni in edino na ta način bomo lahko tudi hitreje premagali posledice, ki nam jih je prinesla ta epidemija oziroma posledice, ki bodo še prišle,« je dejal Horvat.

Zahvalil se je tudi celotnemu zdravstvenemu osebju, ki te dni vlagajo resnično nadčloveške napore in skrbijo za naše zdravje in naša življenja. Dodal je, da moramo vsi skupaj imeti zavedanje, da moramo narediti vse, da po epidemiji ne bo prišlo do kolapsa slovenskega gospodarstva. »Zato resnično polagamo veliko pozornosti slovenskemu gospodarstvu, torej delavcem in delodajalcem. V NSi smo zadovoljni, da je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je konkretno nosilec ukrepov, ki jih prinaša ta zakon, pripravilo prave ukrepe. Seveda pa pričakujemo nadaljevanje,« je še dejal vodja poslanske skupine NSi.