Jožef Horvat po srečanju s predsednikom republike: Politika ima dolžnost, da išče rešitve

DELI:
05.02.2020, NSi

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je na predsedniku republike Borutu Pahorju pojasnil, da se NSi intenzivno pripravlja na predčasne volitve, a se želi kot stranka dialoga tudi pogovarjati in poskušati najti rešitev, ki bi bila morda boljša. Kot je dejal, se bo NSi odzvala tako vabilu SDS-a na pogovore za morebitno novo vlado kot tudi vabilu SAB-a.

Jožef Horvat je v izjavi po srečanju s Pahorjem dejal, da predsednik NSi-ja Matej Tonin stoji na sredini političnega spektra, kar pomeni, »da iz sredine najlažje zaobjame tiste na njegovi desni kot tiste na levi. Volivci so nam podelili štiriletni mandat, da vodimo državo. Zato razumemo, da ima politika dolžnost, da išče rešitve.«

Kot je še dejal Horvat, stranke, ki so v vladi že nekaj let, niso naredile razvojnega preboja, danes pa smo v razmerah, ko si Slovenija ne sme več privoščiti nadaljnje stagnacije na določenih družbenih podsistemih. Izpostavil je zlasti čakalne vrste v zdravstvu in poslovno okolje.

Za kakršenkoli dogovor je ključno zaupanje

Vodja poslanske skupine NSi je še povedal, da se bo NSi odzvala vabilu na pogovor pri SABu, v petek popoldne pa se bo NSi udeležila tudi pogovora s SDS. Ta stranka je sicer na pogovore povabila tudi SMC in DeSUS.

»Naša ocena je, da bi bilo za državo v danih okoliščinah najboljše, da gremo na predčasne volitve, čeprav nikoli ne vemo, kaj nam bodo prinesle. Če pa bo dovolj volje za to, da zaustavimo trend padanja ali stagnacije na določenih podsistemih, bi prevzeli določeno odgovornost,« je ob tem dejal Horvat in dodal, da je pri kakršnih koli pogovarjanjih, dogovarjanjih in pogajanjih ključno zaupanje: »Če ga ne bo, bomo pač pogovore in pogajanja zaključili. Zaupanje se vedno na novo gradi ali pa se na novo tudi izgublja.«