JOŽEF HORVAT: OPOZICIJA JE NESPOSOBNA SODELOVANJA, ZARADI LAŽI PA TUDI NEKREDIBILNA

DELI:
14.05.2020, NSi

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat se je danes odzval na ostre kritike opozicije. Med drugim je za debelo laž označil očitke, da ta vlada ni naredila nič. Ob razmislekih o konstruktivni nezaupnici pa je dejal, da mora opozicija, ki ji sam očita nekredibilnost in nesposobnost sodelovanja, najti kandidata za mandatarja in najmanj 46 glasov podpore.

“Da ta vlada ni naredila nič, je debela laž in s takšnimi neargumentiranimi izjavami opozicija izpade kot nekredibilni spekter slovenskega političnega prostora,” je bil oster Jožef Horvat. “Je pa res, da je bil odstop Marjana Šarca 27. januarja velika napaka in škoda za Slovenijo,” je pristavil.

Njegova osebna ocena je, da opozicija v tem trenutku ni sposobna političnega sodelovanja, kljub temu da je bila povabljena k skupnemu snovanju prvega in drugega protikoronskega zakona. “Od njih odgovorov, preden so bile te rešitve sprejete na vladi, ni bilo. Res je, da so potem predlagali dopolnila, ampak preko teh se vidi, da bi imeli njihovi paketi ukrepov precej drugačen koncept. Tega seveda nismo mogli sprejeti,” je pojasnil.

Ne želimo več doživeti scenarija praznih skladišč

Glede postopkov nabav zaščitne opreme, ki jim opozicija očita netransparentnost, pa je Horvat med drugim dejal, da je NSi odigrala pomembno vlogo pri odločitvi, da se od 1. junija nabava zaščitne opreme ne bo vršila več centralizirano oz. preko zavoda za blagovne rezerve in da bo vlada v rebalansu proračuna zagotovila tudi izdatna sredstva za proizvodnjo in razvoj zaščitne opreme.

“V NSi spodbujamo samooskrbo tudi na področju zaščitne opreme in si želimo, da ne bi nikoli več prišlo do takšne situacije, kot smo jo doživljali predvsem v drugi polovici marca in prvi polovici aprila,” je pojasnil.

Opozicija ima vedno možnost, da v parlamentu predlaga novega mandatarja

Jožef Horvat se je odzval na pozive k odstopu aktualne vlade: NSi s tem nima težav, a naj opozicija pride v parlament z rešitvami, ki so preproste in zapisane v ustavi. Opozicija ima vedno možnost, da v parlamentu zbere vsaj 46 glasov in predlaga novega mandatarja.

Objavil/a NSi dne Četrtek, 14. maj 2020

Na področju pravosodja v tej vladi pričakujemo napredek

Opozicija je bila v zadnjih dneh kritična tudi do spremnega pisma zunanjega ministra Anžeta Logarja k poročilu o vladavini prava. Horvat je ob tem dejal, da je poročilo napisano korektno, medtem ko ministrovega pisma v NSi ne morejo komentirati. Mu pa pravice do spremnega dopisa ne bi jemali.

“Je pa dejstvo, da na področju pravosodja v tej vladi pričakujemo bistven napredek,” je dejal Horvat. Med prioritetami je izpostavil ustanovitev specializiranih sodišč za pregon najtežjih oblik gospodarskega kriminala in velikega oškodovanja javnih sredstev, digitalizacijo pravosodja ter spremembo pri odločanjih sodišč druge stopnje, po kateri bi morala sodišča o zadevah dejansko odločiti, ne pa jih vračati nazaj na prvo stopnjo.