JOŽEF HORVAT OB VLOŽITVI PREDLOGA ZA POSVETOVALNI REFERENDUM: V NSi BOMO NAREDILI VSE, DA SE OHRANI VIŠJE PLAČE

DELI:
06.10.2022, NSi

Uvodoma je poslanec Horvat izrazil zaskrbljenost nad trenutno situacijo v državi in dejal: »Cene energentov in osnovnih živil gredo v nebo. Pomoč vlade ljudem in gospodarstvu v času draginje je nezadostna in prepočasna.«

NSi z novelo zakona stopa na stran družin

S predlogom zakona o dohodnini v NSi stopamo na stran družin. »Z davčnimi razbremenitvami želimo povišati razpoložljiv dohodek slovenskih družin. “Povečujemo zneske posebnih olajšav za vzdrževane družinske člane za 14,9%, kolikor znaša skupna inflacija po projekcijah UMAR-ja za leti 2022 in 2023,« je izpostavil Jožef Horvat.

Poslanec je dodal, da je aktualna vlada otroške dodatke za naslednje tri mesece dvignila z 20 na 130 evrov, ampak samo družine, ki so upravičene do otroških dodatkov: »Kruh in hrana se je podražila za vse družine – tudi za tiste, ki malenkostno presegajo cenzus. Okrog 300.000 družin je upravičenih do otroškega dodatka, skoraj enako pa je število družin, ki do otroškega dodatka niso upravičene in bodo v teh težkih časih ostale brez kakršne koli pomoči države. Cene hrane in vseh storitev gredo v nebo, dražijo se vrtci, šolske potrebščine – vladna pomoč za družine absolutno ni zadostna,« je še opozoril Horvat.

Jožef Horvat je prepričan, da bodo s predlogom zakona o dohodnini, ki ga je vložila NSi, do višje olajšave za vzdrževane družinske člane upravičene vse družine. »Za NSi je družina temelj družbe. V času draginje in gospodarske krize moramo najprej in izdatno zaščititi naše družine.«

NSi vlaga zahtevo za posvetovalni referendum

V nadaljevanju je poslanec Horvat spomnil na namero vlade, da v času najvišje draginje, inflacije in gospodarske krize dviguje davke in znižuje plače. »Vlada jemlje denar iz žepov ljudi in z visokimi davki uničuje gospodarstvo. Referendum bo priložnost za to, da o tem opravimo široko razpravo in da ljudje povedo, če se s tako politiko strinjajo,« je pojasnil Horvat in dodal, da je po mnenju NSi gospodarska in davčna politika te vlade povsem zgrešena. »Avstrija je napovedala paket davčnih olajšav v višini 20 MRD EUR, Nemčija v višini 10 MRD EUR. Naša vlada niža plače in viša davke. Povprečna plača, ki znaša dobrih 1.300 EUR bo naslednje leto nižja za 130 EUR. Če bi obveljala naša dohodninska zakonodaja, bi bila povprečna plača v letu 2025 višja za 1.000 EUR! Ta vlada to rešitev odpravlja,« je bil jasen Horvat.

Referendum bo tudi priložnost, da se opravi razprava o tem, kakšna bo družinska politika v naši državi. »Skrbi nas zapis v koalicijski pogodbi, ki pravi: »Proučili bomo možnost nadomestitve sistema olajšav za vzdrževane družinske člane s pravičnejšim sistemom davčnega kredita.« V NSi smo zaradi takšne formulacije zaskrbljeni, saj smo se v preteklih mesecih lahko prepričali, da politika aktualne vlade družinam ni naklonjena. Vsaka sprememba, ki jo predlaga vlada, pa ljudem iz žepov še dodatno jemlje,« je zaključil Jožef Horvat.

NSi bo tako uporabila vse demokratične možnosti, da ohrani obstoječo dohodninsko ureditev, ki vsem prinaša višje plače. Žal ta vlada vodi razredni boj proti srednjemu sloju. Gre za napad na vse, ki v Sloveniji delajo in ustvarjajo. Vlada znižuje plače, zvišuje najemnine in dodatno davčno obremenjuje normirane S.P. -je.