Jožef Horvat: O Pikalovem predlogu bo odločalo ESČP

DELI:
01.07.2019, NSi

»Zakon, ki ga je minister Pikalo poslal v obravnavo pomeni konec nevladnega šolstva. Ljudje so napačno informirani, lahko rečemo zastrupljeni z napačnimi informacijami. Ko SD in partnerji poveste, da ste proti enakemu financiranju zasebnikov in še dodate, da je treba pohlepne zasebnike ustaviti, zamolčite pa, da se ne zahteva enako financiranje in da tudi zasebni zavodi ne smejo ustvarjati profita. Šola v nobenem primeru ni in ne sme biti profitna,« je na današnjem odboru za izobraževanje o predlogu zakona o financiranju osnovnih šol povedal Jožef Horvat.

Vodja poslanske skupine NSi je dodal, da že štiri leta v Sloveniji nismo sposobni uveljaviti odločbe ustavnega sodišča glede enakega financiranja javnoveljavnih OŠ programov. »Dve zakonodajni službi, vladna in državnozborska sta zakon milo rečeno raztrgali. Gre za spoštovanje človekovih pravic. Človekova pravica pripada vsakemu. Lahko večina krati človekove pravice manjšini? Sodobna država je lahko zasnovana in postavljena le kot vladavina človekovih pravic. In pravni red pomeni varovanje človekovih pravic,« je prepričan Jožef Horvat.

Dodal je, da bodo ob uveljavitvi predloga ministra Pikala pobudniki ustavne presoje na slabšem. »Povejte mi, kdo gre na sodišče in zmaga zato, da se mu zmanjša pravice? Naj razume, kdor more,« je dejal.

Opozoril je na zanimivo mnenje šolskega sindikata SVIZ. Dejansko je SVIZ nadministrstvo, ki drži nad ministrom težo grožnje, da bodo ljudje na ulicah, v kolikor jim ministrov predlog ne bo všeč.

»Spoštovani minister, kljub vašim poskusom, nevladnih šol ne boste uničili. Ne boste. Privoščila si jih bo lahko sicer samo še elita, ampak ljudje pa bodo dobili veter v jadra. Če ne prej, takrat, ko bo o tem odločilo ESČP. In o tem bo odločalo,« je prepričan Jožef Horvat.