Jožef Horvat o odnosih med Hrvaško in Srbijo: Poteze Milanovića niso prav evropske

DELITE TA
PRISPEVEK
24.09.2015, NSi

OZEU_26112014-JHorvatOdnosi med Hrvaško in Srbijo, ki so v zadnjih dneh zaradi begunske krize izredno napeti, so se ponoči še zaostrili. Potem ko Hrvaška ni odprla mejnega prehoda Bajakovo za tovorni promet, je Beograd prepovedal uvoz hrvaških izdelkov, Zagreb pa je odgovoril s prepovedjo vstopa v državo za srbske državljane in vozila s srbskimi registrskimi tablicami.

V nadaljevanju objavljamo izjavo za medije podpredsednika NSi in predsednika odbora za zunanjo politiko (OZP) Jožefa Horvata:

“V NSi obžalujemo, da je zaradi begunskega vala prišlo do konfliktov med državami sosedami, zaradi česar nastaja tudi gospodarska škoda, ki jo bo občutila tudi Slovenija. Dejstvo je, da sem 2. aprila 2013 v govoru v Državnem zboru RS, ko smo obravnavali ratifikacijo pristopne pogodbe Republike Hrvaške k Evropski uniji, izrazil pričakovanje, da Slovenija zdaj dobiva zadnjo, še četrto evropsko sosedo. Poteze hrvaškega premiera Zorana Milanovića pa niso prav evropske, in to želim jasno izpostaviti. Res je, da je na Hrvaškem čas pred volitvami, ki je po definiciji vedno iracionalen. Ker ankete kažejo, da bo rezultat volitev na Hrvaškem zelo tesen, se bojimo, da se bodo ukrepi gospoda Milanovića zgolj stopnjevali.

Če se bodo ukrepi Milanovića stopnjevali, bom kot predsednik odbora za zunanje zadeve zaradi zaščite naših gospodarskih interesov sklical sejo. Na odboru za zunanjo politiko smo že večkrat opozorili, da je Balkan bil in je še vedno nekakšen sod smodnika. Strinjam se, da bi Evropa morala vlagati več energije v približevalne procese balkanskih držav. Dokler se Evropa pri tem ne bo bolj angažirala, bodo ti procesi stagnirali. Dokler balkanske države ne bodo opravile svoje domače naloge in izpeljale potrebne reforme in se vključile v Evropsko unijo, do takrat bo Balkan izjemno nestabilen.”