Jožef Horvat o novem proračunu: V Sloveniji potrebujemo več ambicioznosti in tehnološki preboj

DELITE TA
PRISPEVEK
09.10.2015, NSi

Jozef_Horvat_oktober2015Na današnji seji Odbora za zadeve EU so poslanke in poslanci obravnavali predloga državnih proračunov za leti 2016 in 2017. Jožef Horvat je v svoji razpravi dejal, da bi si v NSi želeli, da bi bila proračuna bistveno bolj ambiciozna. »Žal iz teh dokumentov ni zaznati, da bo v Sloveniji v kratkem prišlo do strukturnih reform, ki ji nujno potrebujemo oz. do neke nove ekonomske politike, ki bi našo državo naredila bolj atraktivno za tuje vlagatelje,« je pojasnil.

»Do predloga proračuna smo kritični tudi zato, ker zmanjšujete sredstva za naložbe – in to celo za polovico. Bojim se, da to ni prava pot in da bi morali kvečjemu še bolj na tem, da bi v Slovenijo privabili svež denar oz. nove naložbe. Priložnost za Slovenijo vidim predvsem v pripravi dobrih projektov, ki bi jih lahko financirali s pomočjo kohezijskih sredstev,« je še dejal Horvat in izrazil mnenje, da del gospodarske rasti zagotovo lahko pripišemo prav zaključku evropskih kohezijskih projektov. »Glede na to, da smo že dve leti v novi finančni perspektivi, pa bi v NSi tudi pričakovali, da bi nova sredstva črpali bolj intenzivno,« je še dodal.

Jožef Horvat: Potrebujemo tehnološki preboj!

Poslanec NSi iz Prekmurja je opozoril tudi na to, da Slovenija potrebuje močnejši tehnološki preboj. »V nasprotnem primeru se lahko čez deset let zgodi, da bomo večinoma le delovna sila za tuje korporacije in tehnološko bolj razvite države,« je dejal Horvat in ministrico pozval, naj se vlada čim bolj angažira pri pripravi ukrepov, ki bi botrovali tehnološkemu preboju Slovenije.