Ljudmila Novak in Jožef Horvat: Nujno je treba ohraniti nemoteno delo arbitražnega sodišča

DELITE TA
PRISPEVEK
13.08.2015, NSi

JH-OZPParlamentarni odbor za zunanjo politiko (OZP) se je na današnji zaprti seji za javnost strinjal, da je nujno ohraniti nemoteno delo arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je po seji povedal predsednik odbora Jožef Horvat (NSi).

V nadaljevanju v celoti objavljamo izjavo podpredsednika NSi in predsednika OZP Jožefa Horvata:

“Odbor za zunanjo politiko je v današnji razpravi jasno poudaril, da je Republika Slovenija država, ki dosledno spoštuje mednarodne pogodbe, torej tudi arbitražni sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške. OZP je dal enotno stališče, da je nujno, da se ohrani nemoteno delo arbitražnega sodišča, ki je ugledna mednarodna institucija. Zato so bili na OZP sprejeti naslednji sklepi:

1) OZP podpira aktivnosti Vlade RS, povezane z arbitražnim sporazumom med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške za delovanje nemotenega dela arbitražnega sodišča

2) OZP pričakuje, da ga bo Vlada RS redno in pravočasno obveščala o vseh aktivnostih, povezanih z arbitražnim sporazumom med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške”

V nadaljevanju objavljamo izjavo predsednice NSi Ljudmile Novak po koncu vrha parlamentarnih strank:

“Podpiram odločitev, da se vse zadeve v zvezi z arbitražnim sporazumom nadaljujejo. Vladi RS prepuščamo, da sprejme najboljšo možno rešitev za Slovenijo, čeprav imamo nekatere pomisleke glede tega, katera rešitev bi bila najboljša. Hrvaška bi problematizirala kateregakoli arbitra, ki bi ga Slovenija predlagala. Pričakujem pa tudi podporo mednarodne javnosti, predvsem Evropske komisije, da da resna opozorila, da se morajo članice EU držati dogovorjenih sporazumov in pogodb. Pričakujem, da bodo zmagali argumenti, ki so zagotovo na naši strani.”