JOŽEF HORVAT: NE GRE ZA PREHITEVANJE OPOZICIJE, AMPAK ZA ŽELJO, DA SE RAZIŠČE NABAVA ZAŠČITNE OPREME

DELI:
06.05.2020, NSi

»Dobrih 14 dni smo čakali in gledali neučinkovitost opozicije, še posebej največje opozicijske stranke LMŠ. Bili smo v nekem mrtvem teku, zato smo v zelo kratkem času spisali zahtevo za ustanovitev parlamentarne preiskave in jo danes vložili. Ne gre za neko prehitevanje opozicije, ampak za to, da se čim prej razišče zadeve z nabavo zaščitne opreme. Nekateri namreč že danes te nabave, ki je reševala in še rešuje življenja, označujejo za nezakonite, netransparentne in sporne,« je v oddaji 24 ur zvečer povedal Jožef Horvat.

Poudaril je, da je zahteva za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije vložena v skladu z zakonom in bo preverjala nabavo zaščitne opreme od 1. februarja do 30. aprila, opozicija pa v svoji preiskovalni komisiji želi preiskovati le obdobje od 13. marca naprej, torej dneva, ko je prisegla Janševa vlada.

»Na seji komisije za nadzor javnih financ smo velikokrat slišali opozicijo, ki je zelo besna in alergična na to, če mi govorimo in s številkami dokazujemo, da so skladišča bila ob nastopu te vlade prazna. Svetovna zdravstvena organizacija je en dan pred Šarčevo vlado razglasila pandemijo. Potem se je Šarec zbudil, kljub temu da so ga takratni koalicijski poslanci opozarjali, da je treba biti zelo pozoren, kaj se dogaja in potem je zadnji dan, predno je Šarec odšel, 12. marca razglasil epidemijo s praznimi skladišči, brez da bi začel upoštevati nacionalni načrt, ki je pripravljen za tovrstne situacije,« je bil do bivšega predsednika vlade kritičen vodja poslanske skupine NSi.

Poudaril je tudi, da so na tiskovni konferenci koalicijske stranke povabile tudi opozicijo, da pride v našo parlamentarno preiskovalno komisijo. »Vsi so dobrodošli in ko bomo oblikovali sklepe, jih bomo oblikovali skupaj,« je dejal Jožef Horvat in dodal, da bodo pod prste pogledali vsem, zdajšnji vladi pa tudi Marjanu Šarcu in njegovim ministrom. »S tem zagotavljamo neko parlamentarno higieno. Bodite brez skrbi. Sedanji vladi se namreč očitajo sporne nabave za krizni čas, a na drugi strani je vlada Marjana Šarca nabavljala maske FFP2 po 35 procentov višji ceni, respiratorje pa po 45 procentov višji ceni kot so zdajšnje nabave,« je opozoril vodja poslanske skupine NSi.

Ob koncu oddaje je dodal, da v Novi Sloveniji nimamo kaj skrivati, saj nismo bili udeleženi pri nobenem izmed spornih poslov. Vse pa je pozval, naj tako kot v NSi dajo vse karte na mizo.