Jožef Horvat: Na seji OZP smo se soglasno strinjali, da naj novega arbitra iz Slovenije določi vlada

DELITE TA
PRISPEVEK
26.07.2015, NSi

JozefHorvat_izjava2015Včeraj je v Državnem zboru potekala nujna seja parlamentarnega Odbora za zunanjo politiko (OZP), kjer so poslanci med drugim odločali o nadaljnjem postopku imenovanja slovenskega arbitra pri arbitražnem sodišču v Haagu.

»Sejo odbora za zunanjo politiko sem sklical predvsem zaradi hrvaške vohunske afere in zaradi odstopa slovenskega arbitra Jerneja Sekolca. Seja je bila sklicana tudi zaradi poziva predsednika arbitražnega sodišča, da Slovenija v roku 15-ih dni predlaga arbitražnemu sodišču novega slovenskega arbitra, sicer bo novega arbitra predlagal sam,« je v izjavi za javnost pojasnil Jožef Horvat, ki je dodal, da je bil sklic seje posledica dogovora predsednikov strank in vodij poslanskih skupin na petkovem posvetu pri predsedniku vlade.

Glede poteka seje OZP pa je poslanec NSi in predsednik omenjenega parlamentarnega odbora dejal: »Razprava na seji je bila zelo konstruktivna in državotvorna. Na koncu smo soglasno sprejeli sklep, da OZP priporoča vladi, da v najkrajšem možnem času predlaga arbitra iz Republike Slovenije skladno z 2. in 3. odstavkom 2. člena arbitražnega sporazuma.«

V zvezi z imenom kandidata, ki bo Slovenijo odslej zastopal na arbitražnem sodišču, je Jožef Horvat dejal, da je v tem trenutku še malce prezgodaj govoriti, a dodal, da bo NSi zagotovo pravočasno sporočila ime najmanj enega kandidata. Predvidoma bodo imena kandidatov znana do ponedeljka, 27. julija.