Jožef Horvat na posvetu pri predsedniku: Ne vidim boljše alternative, kot je Evropska unija

DELI:
14.10.2019, NSi

Predsednik republike Borut Pahor bo danes v Ljubljani gostil posvet o oblikovanju slovenskega pogleda na razvoj Evropske unije. Nanj so poleg strokovnjakov, predstavnikov vlade in državnega zbora povabljeni tudi evropski poslanci iz Slovenije. Novo Slovenijo sta na posvetu predstavljala Jožef Horvat in Lojze Peterle.

Namen posveta je bil izmenjava stališč o tem, v katero smer se utegne obrniti prihodnji razvoj Evropske unije, kakšen je glede tega interes Slovenije. Sodelujoči naj bi tudi ocenili stopnjo soglasja o tem in politično voljo za to.

»Apeliram na vladajočo slovensko politiko, da naj končno le dvigne težo Republike Slovenije v institucijah Evropske unije,« je v svoji razpravi dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat in dodal: »Evropska unija je najboljše, kar se je Evropejcem, torej tudi Slovencem, zgodilo v zadnjih sto letih. Zanjo ne vidim boljše alternative. Je pa Evropska unija tudi zelo krhka skupnost, ki jo je treba varovati in negovati.«

Ob koncu je opozoril tudi na to, da je podpora Evropski uniji v slovenskem javnem mnenju v nihanju, na kar moramo biti pozorni. Dodal pa je, da je o Evropski uniji potrebno več govoriti in o njenem delovanju poučevati.