Jožef Horvat na Pop TV: Dejanja Madžarske povzročajo zaskrbljenost

DELITE TA
PRISPEVEK
27.09.2015, NSi

jhpoptv“Zadeva na meji z Madžarsko še ni končana. Potem ko smo dobivali relativno optimistične signale z zadnjega izrednega evropskega vrha, me je močno presenetilo četrtkovo dejanje, ko je Madžarska ob meji s Slovenijo postavljala žičnato ograjo. Kar nekaj ljudi, ki živi ob meji, me je poklicalo in izrazilo prestrašenost, zato sem si razmere na območju mejnega prehoda v Pincah ogledal tudi sam, k sreči pa so v tistem času madžarski vojaki bodečo žico že pospravljali. Na nek način poskušam Madžarsko razumeti, ker se boji novega vala beguncev, težko pa razumem, da je Madžarska šla v to dejanje brez obvestila Republiki Sloveniji. Iz tega izhaja veliko vprašanja in na nek način tudi zaskrbljenosti,” je podpredsednik NSi in predsednik državnozborskega Odbora za zunanjo politiko (OZP) Jožef Horvat dejal v oddaji TV Klub na Pop TV.

Madžarska je poleg bodeče žice na meji s Slovenijo postavila tudi visoka premična vrata. “Ta vrata, kar je grozljivo, še vedno stojijo. Spominjam se dogodkov izpred slabih osmih let, ko sem bil prav na tej točki na krajši slovesnosti, ko sta Slovenija in Madžarska vstopali v šengensko območje, in ko smo demontirali rampe, danes po osmih letih gledamo bodečo žico,” je zaskrbljenost izrazil Horvat.

Jožef Horvat je kot predsednik OZP zaradi razmer na madžarsko-slovenski meji, pa tudi zaradi razmer in odnosov med Hrvaško in Srbijo, že zahteval nujno sejo treh odborov DZ, ki se bo zgodila v torek popoldan. “Na odboru za zunanjo politiko smo že ocenjevali škodo, ki je nastala slovenskemu gospodarstvu, težko pa je komentirati trde besede, ki sta si jih pred kratkim izmenjala hrvaški in srbski premier. Prav zaradi te škode in zaradi tega, ker begunske krize še dolgo ne bo konec, sem kolege iz koalicije prepričal, da bomo imeli v torek po končani seji Državnega zbora RS skupno nujno sejo treh odborov. Želimo dobiti natanšne informacije od vlade, kako smo pripravljeni na eventualni naslednji val,” je na Pop TV dejal podpredsednik NSi in predsednik OZP Jožef Horvat.