Jožef Horvat: Na pomembnih funkcijah potrebujemo ljudi z integriteto

DELI:
24.05.2019, NSi

»Ključno je to, da je to pomembna funkcija in če se človek tako obnaša, potem je ta človek brez integritete. Na takšnih funkcijah, tudi v državnem zboru, potrebujemo osebe z integriteto. Osebe z integriteto so osebe, ki govorijo to, kar mislijo in delajo to, kar govorijo v okviru moralnih pravil in seveda v okviru pravne države,« je v dveh nastopih na slovenskih televizijah povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Komentiral je namreč aktualni aferi Velov in Horvath. »Veste kaj, če bi jaz bil predsednik državnega zbora, bi slovenski javnosti in državnemu zboru prebral ugotovitveni sklep, da je kolegu Ferencu Horvathu mandat prenehal,« je bil jasen posanec NSi in je dodala: »Veste s kolegom Ferencom Horvathom sva praktično oba iz volilnega okraja Lendava. Ta njegova afera postavlja integriteto državnega zbora pod vprašaj in kar se mene tiče, v duhu zakona je, da bi kolega Ferenc ali katerikoli drugi, ki ni pustil funkcije, ki ni združljiva s poslansko, v treh mesecih moral oditi iz državnega zbora.«

Prepričan je, da bi sak poslanec moral biti ali pa se vsaj truditi, da je oseba z integriteto. Obregnil pa se je tudi ob poziv poslanca Horvatha, da se naj učenci dvojezičnih osnovnih šol, najbrž tudi vrtcev, ne udeležujejo slovesnosti ob 100. letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. »Ta poziv me je presunil. Morda toliko bolj, ker sem tudi pobudnik tega praznika. Negativno me je presenetil poziv, da ta datum, torej 17. avgust ni njihov praznik, torej praznik pomurske madžarske narodne skupnosti, kljub temu da so državljani te države,« je poudaril Jožef Horvat.