Jožef Horvat ministrici Kopač Mrakovi: Kdaj bomo dočakali reformo trga dela?

DELITE TA
PRISPEVEK
21.09.2015, NSi

JozefHorvat_ozp_10062015Podpredsednik in poslanec NSi Jožef Horvat je v okviru septembrske seje Državnega zbora RS zastavil vprašanje ministrici za delo Anji Kopač Mrak o tem, kdaj bo kot pristojna ministrica za delo pričela z razpravo in izvedbo potrebne reforme trga dela.

Objavljamo celotno vprašanje podpredsednika NSi Jožefa Horvata:

“Ob ugotovitvi, da je vlada začela z drugim letom svojega mandata, ob ugotovitvi, da je Umar danes podal optimistično napoved za rast v letošnjem letu, ob ugotovitvi, da se je v gospodarstvu začel pozitivni trend, in seveda ob ugotovitvi, da so javne investicije letos na vrhuncu, ki pa jih drugo leto ne bo, saj ne bomo v zadostni meri črpali sredstev iz nove finančne perspektive, ugotavljam, da je zdaj pravi čas za reformo trga dela in razpravo o novi pokojninski reformi. Razmere na trgu dela so izjemno dinamične.

Če se želimo prilagajati globalnim trendom, če želimo odgovoriti na vprašanja gospodarstvenikov, ki že vrsto let pričakujejo ukrepe za nižjo davčno obremenitev plač, zdravstveno in pokojninsko reformo in prelom s sistemsko korupcijo, potrebujemo ukrepe, ki bi zagotavljali več dela. Brez učinkovite izvedbe reform, ne moremo računati na dvig konkurenčnosti in interes vlagateljev za našo državo, pri čemer so zaradi tega že opazni odhodi multinacionalk iz naše države.

Kdaj bomo v DZ RS začeli po vaši iniciativi razpravo o reformi trga dela in pokojninski reformi? In če bomo sploh začeli, kakšni bodo osnovni elementi omenjenih reform?

Potrebujemo ukrepe, ki bodo zagotavljali več dela, in kot ministrica pristojna za delo, verjamem in od vas pričakujem, da boste znali svoje kolege prepričati, da so reforme na trgu dela nujno potrebne. Konkurenčnost moramo dvigniti, saj oba veva, da po njej drsimo navzdol.”