Jožef Horvat: Minister Erjavec mora oditi zaradi neposredne odgovornosti za stanje v sistemu in zlorab pri vodenju resorja

DELI:
21.06.2019, NSi

»V NSi ne pristajamo na nizke politične in moralne standarde pri najvišjih predstavnikih slovenske politike. Ne pristajamo tudi na to, da ministrstva vodijo ljudje brez integritete. Zato mora minister Erjavec oditi,« je v stališču poslanske skupine NSi o interpelaciji zoper ministra Karla Erjavca povedal Jožef Horvat.

Vodja poslanske skupine NSi je prepričan, da državljani varnost potrebujemo za kvalitetno življenje, zato je zagotavljanje varnosti ena od osrednjih nalog države. Obrambni sistem je eden izmed ključnih za zagotavljanje te varnosti. »Zato nas v NSi žalosti, da je obrambni sistem že nekaj časa v krizi. Zlasti se ta kriza pozna v Slovenski vojski, ki je nosilka obrambne varnosti. Od finančne krize naprej si SV ni opomogla in je v stanju ki nedvoumno vodi v razpad organizacije. Za takšno stanje je odgovoren tudi minister za obrambo Karl Erjavec,« je bil jasen Jožef Horvat.

Minister Erjavec se je dobro zavedal vseh težav, ko je prevzemal obrambno ministrstvo, saj je v svojem zagovoru pred nastopom funkcije opisal vse težave in obljubil hitro reševanje nakopičenih težav. »Danes, več kot 9 mesecev po imenovanju ministra Erjavca je obrambni sistem v bistveno slabšem stanju, rešitve pa so zgolj nakazane in se odmikajo v prihodnost. Minister Erjavec je bil učinkovit le v kadrovskih rošadah in pri politični zlorabi sistema, ki se je  pokazala pri zlorabi Obveščevalno varnostne službe MORS. V NSi  razrešitev ministra zahtevamo zaradi neposredne  odgovornosti za stanje v sistemu in zlorab pri vodenju resorja,« je poudaril vodja poslanske skupine NSi.

Izpostavil je tri najbolj kritična področja v Slovenski vojski: katastrofalne razmere na kadrovskem področju, neizvedene nakupe tehnike, ki imajo za posledico nezmožnost izgraditve temeljnih operativnih enot SV ter neizpolnjevanje zavez Slovenije do zveze NATO, po drugi strani pa ogrožanje izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči. Kot zadnje pa je omenil še prekoračitev pooblastil OVS pri zamenjavi brigadirja Mihe Škerbinca.

Karel Erjavec mora zapustiti ministrski stolček

Jožef Horvat: V NSi ne pristajamo na to, da najvišje politične funkcije zasedajo osebe brez integritete. Zato mora Karel Viktor Erjavec zaradi dokazanih nepravilnosti in kršitve slovenske zakonodaje zapustiti ministrski stolček.Več na: http://nsi.si/jozef-horvat-minister-erjavec-mora-oditi-zaradi-neposredne-odgovornosti-za-stanje-v-sistemu-in-zlorab-pri-vodenju-resorja/

Objavil/a NSi dne Petek, 21. junij 2019