Jožef Horvat: Meja na morju je določena, zato bi morali izvrševati nadzor nad ozemljem

DELI:
19.12.2017, NSi

Jožef Horvat je nastopil v oddaji Odmevi in bil kritičen do vlade, ki ne deli informacij glede implementacije arbitraže. Prav tako je prepričan, da bi morali nadzorovati novo mejo na morju.

Poslanec NSi je najprej izrazil razočaranje nad tem, da vlada odboru za zunanjo politiko vlado o situaciji z arbitražo ni prinesla nobenega poročila. »Napovedujem, da bom zato v prvi polovici januarja 2018 sklical sejo odbora za zunanjo politiko, kjer bomo od vlade zahtevali, da odboru poroča, kaj se dogaja,« je bil jasen Jožef Horvat.

Na morju je meja določena, na kopnem še dolgo ne bo

Po mnenju poslanca NSi bi moral Slovenija nadzorovati ozemlje na morju, ki ji je po odločitvi arbitražnega sodišča pripadlo. Na kopnem pa bo do rešitve precej težje priti. »Res je, da obstaja šestmesečni rok, v katerem morata obe pogodbenici, Slovenija in Hrvaška, narediti vse, da pripravita implementacijo razsodbe. A od 29. junija letos je meja na morju natančno določena. To pomeni, da bi Slovenija morala opravljati nadzor nad ozemljem, ki je določen na morju. Na kopnem pa meja ni določena. Tam bo potrebno še veliko časa, najbrž tudi veliko let, da bo prišlo naprej do mešane komisije, ki bo mejo določila in v naravi označila. To bo dolgotrajen proces, se pa strinjam, da je s strani vlade premalo gorečnosti, da bi vendarle naredila več na tem področju,« je še obrazložil podpredsednik NSI.

Vlada naj se zgleduje po odboru za zunanjo politiko

Jožef Horvat je obžaloval potezo ministra Erjavca, ki je javnosti sporočil, da bo Slovenija šla v tožbo Hrvaške pred sodiščem EU. »To so napačne poteze in pametne vlade tega ne delajo. Mislim, da bi si slovenska vlada morala vzeti zgled po odboru za zunanjo politiko, ki je imel zelo kvalitetno razpravo, na trenutke tudi zelo burno, ampak na koncu smo sprejeli zelo dobre sklepe in se poenotili, kar govori tudi rezultat glasovanja,« je poudaril.