Jožef Horvat: Kako utemeljujete ustanavljanje nove državne letalske družbe?

DELI:
18.11.2019, NSi

»Spoštovana ministra, zanima me, zakaj je v postopek oblikovanja nove državnega letalskega prevoznika vpletena slaba banka, katere poslanstvo je pomagati pri prestrukturiranju bank sistemskega pomena, ki so se znašle v hudih solventnostnih in likvidnostnih težavah? Zanima me, kakšni so načrti z oblikovanjem letalske družbe Air Slovenia in kako utemeljujete ustanavljanje nove državne letalske družbe?« je ministra za gospodarstvo in ministra za finance vprašal Jožef Horvat.

Vlada je namreč pred časom sprejela odločitev, da v Adrio Airways ne bo vlagala še dodatnega denarja, kar je pomenilo konec te družbe. Vodja poslanske skupine NSi je zato izpostavil poročanje Radia Slovenija o domnevnih načrtih DUTB glede ustanovitve nove državne letalske družbe. Družba, ki naj bi se po nekaterih informacijah imenovala Air Slovenia, naj bi imela do 200 zaposlenih ter naj bi letela s petimi letali Canadair.

Zaradi tega poročanja je Jožefa Horvata zanimalo še: »Ali ocenjujete, da obstajajo utemeljeni razlogi za ponovno obremenjevanje davkoplačevalcev z vlaganjem v nova državna podjetja? Ali je to v skladu z načelom umika države in politike iz gospodarstva? Ali bi nakup poslovne celote Adrie Airways posredno pomenil odstop od dosedanjega stališča vlade, da v Adrio Airways ne bo vlagala dodatnega denarja?«