Jožef Horvat: Kako boste kot minister skrbeli za ugodno davčno okolje?

DELI:
06.09.2018, NSi

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je pri zaslišanju kandidata za finančnega ministra postavil vrsto vprašanj, ki se nanašajo na vzpostavitev učinkovitega modela socialno tržnega gospodarstva.

Jožef Horvat je v začetku svoje razprave spomnil na pomen zaslišanja kandidata za ministra, saj bodo od njegovih odgovorov odvisne odločitve pomembnih domačih in tujih investitorjev, ki skrbno spremljajo stanje v naši državi.

Poslanec NSi je opozoril na problem vpletenosti države in politike v gospodarstvo, saj je državno lastništvo naložb med najvišjimi v Evropi, donosnost kapitala podjetji v državni lasti pa je najnižja.

V zvezi z vlogo države v gospodarstvu je Jožef Horvat ministrskemu kandidatu postavil tudi vprašanje ali daje večji poudarek državnim subvencijam ali privlačnemu poslovnemu okolju.

Vodja poslanske skupine NSi je v razpravi spomnil na stališča številnih slovenskih podjetnikov, ki večkrat povedo, da so njihov največji kapital delavci. Želijo jim izplačati boljše plače, božičnico, 13. in 14. plačo. »Nepošteno je, da vmes hitro pride država in delavcem vzame delež, ki ga ni zaslužila«, je bil jasen Jožef Horvat. Poslanec NSi je na kandidata Andreja Bertonclja v zvezi s tem naslovil vprašanje o vzpostavitvi ugodnega davčnega okolja, vključno z razvojno kapico in znižanjem 50 % dohodninske stopnje.

Jožef Horvat je spomnil, da NSi že nekaj let skupaj z Evropsko komisijo in Fiskalnim svetom poudarja težavo strukturnega primanjkljaja in prenizkega strukturnega napora. Za razrešitev tega problema pa so nujne strukturne reforme. Izrazil je pričakovanje, da bo novi minister za finance »katalizator, ki bo začel strukturne reforme in jih tudi poganjal naprej«.

Vodja PS NSi je omenil tudi problem demografije in staranja prebivalstva. V zvezi s tem je ministru zastavil vprašanje, če bo podprl predlog NSi, ki upokojencem poleg zaslužene pokojnine omogoča tudi nadaljevanje poslovne dejavnosti.