Jožef Horvat: Kako boste izboljšali ekonomsko svobodo v naši državi?

DELI:
16.12.2019, NSi

»Jasno je, da v globalno povezanem svetu v konkurenčnosti med seboj ne tekmujejo zgolj podjetja, ampak tudi države. Le če bomo zagotovili konkurenčnost našega poslovnega okolja ter vzpostavili državni okvir, ki dosledno spoštuje načelo svobodne poslovne pobude, bomo lahko na dolgi rok obdržali stik z najrazvitejšimi državami,« je v začetku poslanskega vprašanja dejal Jožef Horvat.

Citiral je letno poročilo Instituta ekonomskih in strateških raziskav Visio o ekonomska svobodi po svetu. Slovenija je letos prejela oceno 7,15 od 10 možnih točk ter se tako med 162 državami in ozemlji uvrstila na 67. mesto.

Vodja poslanske skupine NSi je prepričan tudi, da Slovenija po kazalniku o ekonomski svobodi stagnira, saj že več let ne uspe narediti večjega preboja med ekonomsko bolj svobodne države. V oceni Slovenije v oči najbolj bode ocena obsega (para)države, kjer si 138. mesto deli s Svazi in Ruando. »Poleg tega pa je med bolj zaskrbljujočimi paramentri tudi ocena regulative, kjer naša država zaseda 88. mesto. Inštitut tudi ugotavlja, da so države, ki so uvrščene med 25 odstotkov najbolj ekonomsko svobodnih držav, v blaginji prekašajo tiste, ki so uvrščene med 25 odstotkov najmanj ekonomsko svobodnih držav,« je dejal Jožef Horvat.

Zato je ministra za gospodarstvo vprašal: »Spoštovani gospod minister, zanima me, katere ukrepe načrtujete za izboljšanje konkurenčnosti Republike Slovenije v primerjavi z drugimi državami. Ali imate v načrtu ukrepe, ki bi bili usmerjeni v izboljšanje ravni ekonomske svobode v naši državi?«