Jožef Horvat: Kako bo ministrstvo zagotovilo večjo učinkovitost javnega sektorja?

DELI:
29.01.2019, NSi

»Zanima me, zakaj se slovenski javni sektor na primerjalnih mednarodnih lestvicah glede svoje učinkovitosti uvršča tako nizko?« je ministra za javno upravo vprašal Jožef Horvat in dodal: »Kljub dogovoru s sindikati javnega sektorja, ki določa splošni dvig plač za skoraj vse zaposlene, pa so sredstva za izplačila delovne uspešnosti ostala zamrznjena do 1. julija 2020. Zanima me gospod minister, kako bo ministrstvo zagotovilo večjo učinkovitost javnega sektorja?«

Če bi verjeli le besedam sindikata bi bili prepričani, da smo po učinkovitosti javnega sektorja v svetovni špici, po plačah pa povsem na dnu, je prepričan poslanec NSi.

»V NSi nimamo težav, da javni sektor dobiva višje plače. Ključen pa je servis, ki ga mora javni sektor zagotoviti gospodarstvu in vsem državljanom. Ta pa mora biti predvsem izjemno učinkovit. Zdaj smo na začetku mandata, gospod minister, zato gotovo že veste na kakšen način dvigniti to učinkovitost,« je povedal Jožef Horvat.

Izpostavil je, da je v Sloveniji število zaposlenih v javnem sektorju glede na zasebnega, nad povprečjem OECD. Povprečna plača v javnem sektorju je za približno 360, 370 evrov bruto višja kot v zasebnem sektorju. Slovenija pa sodi med države, kjer je razlika povprečne plače v korist javnega sektorja največja. »Glede produktivnosti smo v gospodarstvu 19 odstotkov pod evropskim povprečjem. Tu imamo strahoten problem. Najbrž tudi zaradi neučinkovitega javnega sektorja,« je povedal poslanec NSi in ministra pozval naj naredi čim več za to, da se to spremeni.

Celotno vprašanje in odgovor ministra si lahko preberete TUKAJ.