JOŽEF HORVAT: IZRAČUNI SO JASNI, VIŠJE NETO PLAČE NE BODO OGROZILE JAVNIH FINANC

DELI:
16.02.2022, NSi

Kot je znano, je stranka Levica  danes umaknila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o dohodnini. Ob tem je Jožef Horvat dejal: »V NSi obžalujemo, da se je to zgodilo in se je Levica pravzaprav ustrašila svojega izziva. To pa zato, ker je koalicija ta izziv sprejela in smo predlagali, da bi bil referendum zaradi racionalnosti na dan volitev. S tem smo želeli končno enkrat doseči, da bi v volilni kampanji govorili o različnih razvojnih konceptih za Slovenijo.«

Spomnil je, da je NSi že 4. februarja zagnala akcijo Višje plače za vse. “Zbiramo podpise za podporo spremembam zakona o dohodnini. Akcija je naletela na izjemen odziv in še istega dne je Levica napovedala, da bo umaknila predlog o razpisu referenduma, kar pomeni, da danes tega ne bomo obravnavali na odboru za finance” je dejal vodja poslanske skupine NSi in dodal:

“Če imamo rekordno število zaposlenih ljudi v državi, potem je jasno, da plačujejo tudi rekordno veliko akontacije dohodnine in prispevkov ter hkrati vplačujejo v pokojninsko blagajno. Kdaj, če ne prav zdaj, je pravi trenutek, da imajo ljudje pri istem brutu, višjo neto plačo.

V javnih financah ne bo nobene katastrofe

Pojasnil je, da je država v proračun z naslova dohonine dobila okorg 225 milijonov evorv več kot je bilo načrtovano, z naslova DDV pa se je v proračun nateklo več kot 300 milijonov evrov presežka, pri davku od dohodka pravnih oseb pa 160 milijonov več od načrtovanega. To kaže na gospodarski razcvet, je dejal Jožef Horvat.

Glede skrbi, da bi zakon o dohodnini ogrozil vzdržnost javnih financ pa je vodja poslanske skupine NSi dejal: “Naredili smo simulacije, dinamični izračun in v javnih financah ne bo nobene katastrofe.”