JOŽEF HORVAT: GLEDE NA IZJEMNO ZAHTEVNO IN NEPREDVIDLJIVO SITUACIJO SO ŠTEVILKE JAVNOFINANČNE POLITIKE OPTIMALNE

DELI:
06.05.2020, NSi

Vodja poslanske skupine NSi je v začetku svoje razprave orisal izjemno zahtevnost in nepredvidljivost stanja, v katerem smo se znašli: »Rešitev za izhod iz trenutne situacije ne najdemo v nobenih učbenikih, tudi ne pri nobelovcih. Najboljše rešitve za Slovenijo bomo morali poiskati sami.« Nadaljeval je v matematičnem jeziku: »Imamo kompleksno situacijo oz. izjemno kompleksen sistem enačb, kjer je število neznank večje od števila enačb. Kdor pozna algebro, ve, kakšne so rešitve tega sistema enačb. Lahko, da rešitev ni, lahko, da je rešitev neskončno. Katera je potem prava?«

Dotaknil se je tudi zaskrbljujočega stanja na ravni Evropske unije, kjer je bruto domači proizvod v enem četrtletju nazadnje tako močno padel leta 1995. Pandemija COVID-19 bo torej imela močan vpliv na evropsko gospodarstvo in zaposlenost. V tem oziru je poslanec Horvat spomnil na izvozno usmerjenost slovenskega gospodarstva, kjer posebej skrbi podatek, da bo po oceni vodilnih ekonomskih inštitutov v EU padec nemškega BDP v drugem četrtletju letošnjega leta kar 9,8-odstoten.

Zelo težko je torej predvideti, v kakšno smer se bo gibalo slovensko, evropsko in svetovno gospodarstvo. Ob tem pa moramo upoštevati, da stroka ta trenutek zelo malo ve o virusu SARS-CoV-2. Očitki iz opozicije vladi, da je samo v enem mesecu uspela izničiti »proračunski presežek prejšnje vlade«, pomenijo, da se ne zavedajo učinkov epidemije ali da morda kdo od njih verjame »resnici«, da so v Bergamu pokopavali prazne krste, kot se je slikovito izrazil vodja poslanske skupine NSi. »Nočem iti na ta nivo, saj z razpravo na tej ravni ne pridemo nikamor« je bil jasen Jožef Horvat.

Poslanec Horvat je glede na povedano ocenil, da so v Odloku o okviru za pripravo proračunov sektorja država, osnutku Programa stabilnosti ter Nacionalnem reformnem programu za leto 2020 glede na sedaj znane podatke in ocene rešitve optimalne. Boj z virusom ni končan. Poslanec NSi se je strinjal, da smo lahko zaenkrat le etapni zmagovalci: »Kaj bo čez dva meseca, jeseni, noben ne ve.« »Če bi bil vedež, ne bi bil revež« je s pregovorom zaključil Jožef Horvat.