Jožef Horvat: Enostranski odhod z vojaške misije ne prispeva k naši kredibilnosti

DELI:
10.01.2020, NSi

»V zadnjih dneh so bile komunikacije slovenskega političnega vrha zelo zmedene. Edina profesionalna komunikacija s slovensko javnostjo je bila s strani pripadnikov Slovenske vojske, ki so visoko izurjeni in oni so dejali: »Mi vemo, zakaj smo tukaj in pika,« je v oddaji 24ur zvečer dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Horvat je v pogovoru najprej poudaril, da je vesel, da so vsi slovenski vojaki živi in zdravi, nato pa je bil kritičen do vlade, porušila načelo, o katerem je slovenski politični vrh še pred dnevi govoril. To je načelo “all in, all out” (“vsi noter, vsi ven”). Tega načela pa Slovenija sedaj ni upoštevala, saj je svoje vojake umaknila iz Iraka, druge članice misije pa v Iraku ostajajo. Kot je dejal Horvat, to gotovo ne more prispevati h kredibilnosti naše države.

Pojasnil je tudi, da je bil ubiti iranski general Sulejmani človek, ki je imel zelo krvave roke in je imel na vesti nekaj deset tisoč ljudi. »Bil je pravzaprav eden najnevarnejših Irancev, kar jih svet pozna in bil je tudi na strani islamske revolucije,« je dejal Jožef Horvat.

Valetnin Hajdinjak: Slovenski vojaki so za delo na misijah visoko usposobljeni

Na isto temo je v oddaji Odmevi na TV SLO1 spregovoril tudi podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak, ki je prav tako opozoril, da bi se vlada ob napovedi urgentnega umika slovenskih vojakov morala zavedati, da niso naborniki, ampak ljudje, ki so visoko usposobljeni za delovanje v vojnih razmerah.