Jožef Horvat: Dvojna igra Levice ni korektna in ne spada v parlamentarno demokracijo

DELI:
22.08.2018, NSi

V oddaji Odmevi je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat poudaril, da Levica ne more biti opozicijska stranka zaradi njene podpore vladi. Sedenje Levice »na dveh stolčkih« je označil za nekorektno in takšno, ki ne spada v parlamentarno demokracijo.

»Levica ni prava opozicija, saj so sodelovali pri spočetju te vlade, podprli so mandatarja, kot so podpisali v protokolu bodo podprli tudi podpredsednike, torej tudi opozicijskega, in zahtevajo, da bodo sodelovali v vseh ključnih fazah pri snovanju proračuna in rebalansa proračunov republike Slovenije. Kaj pa je še bolj bistveno od proračuna? Proračunski dokumenti so ključnega pomena,« je v oddaji povedal vodja poslanske skupine NSi in dodal:

»Oni torej vlado podpirajo, zato so vladna stranka. Mi pa se ne strinjamo s politiko vlade, ji nasprotujemo. Zato smo mi opozicija. Zakonodajno-pravna služba in številni ustavni pravniki poudarjajo prav to, da je vloga Levice koalicijska in da ne more biti opozicijska stranka.«

Kljub dogovoru, da Levica ne bo jeziček na tehtnici v Komisiji za nadzor javnih financ in v Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, je Jožef Horvat poudaril, da še ostajajo odprta vprašanja glede ustnih poslanskih vprašanj, uvrščanja zadev na dnevni red sej, delovnih teles in državnega zbora.

»To kar počne Levica je dvojna igra. To ni korektno in ne spada v parlamentarno demokracijo. Pomembno je, da imamo zelo jasno sliko, katere poslanske skupine so vladne, torej koalicijske in katere so opozicijske,« je bil jasen vodja poslanske skupine NSi.

Za konec je poslanec NSi poudaril tudi to, da se stranka LMŠ kot kaže zaveda, da je Levica koalicijska stranka. »V delovnem gradivu je namreč LMŠ zelo jasno in korektno zapisala, kdo je koalicija. Torej peterček strank plus Levica,« je pojasnil Jožef Horvat.