JOŽEF HORVAT: DEMOGRAFSKI SKLAD NI SAMO SKLAD ZA UPOKOJENCE

DELI:
22.09.2020, NSi

»Gotovo je dobro, da šlo za centralizacijo oziroma koncentracijo državnega premoženja v nacionalni demografski sklad, ki bo investicijski sklad. Če bomo imeli dobro in učinkovito upravljanje, potem lahko pričakujemo optimalne donose in visoke dividende. To pa tudi pomeni, da bi sklad dosegel tudi cilje, zaradi katerih je postavljen,« je v oddaji Studio City dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Komentiral je tudi rešitev opozicije, ki govori o izplačevanju dobička šele po letu 2041. »To bi bila krivična rešitev,« je prepričan vodja poslanske skupine NSi, »ker tiste generacije, ki so ustvarjale to premoženje države, s katerimi želimo upravljati, od tega dejansko ne bi imele te generacije čisto nič.«

Poudaril je, da je po mnenju NSi nacionalni demografski sklad namenjen vsem generacijam, to ni zgolj sklad za penzijoniste. »Smo najstarejša družba v Evropi, na svetu pa sedma najstarejša družba. To pomeni, da moramo pogledati tudi na mlade, na stanovanja zanje in družinsko politiko, ker želimo imeti čim več ljudi, ki bodo vplačevali preko prispevkov v pokojninsko blagajno, to je logika, zato je to demografski sklad, ne zgolj sklad za upokojence,« je izpostavil Jožef Horvat.

Dodal je, da se je koalicija uskladil, da gre 40% dividend iz sklada v nadaljnje plemenitenje, 40% direktno v pokojninsko blagajno, 10% za različne potrebe starejše generacije in 10 % za družinsko politiko. Odgovornost imenovanja nadzornega sveta pa bi imel državni zbor. »Po naši presoji bi bilo optimalno, če bi nadzorni svet, ki je najpomembnejši organ upravljanja, postavil v državni zbor. Zagotovo smo za to, da bi mesto dali tudi opoziciji, komisija za nadzor javnih financ bi tako predlagala 2 člana v nadzorni svet. Člane bi predlagali še na ministrstvu za finance, ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvu za kmetijstvo, ministrstvu za infrastrukturo. Enega člana nadzornega sveta pa bi izbrali v ZDUS in v Mladinskem svetu Slovenije,« je pojasnil vodja poslanske skupine NSi.

Glede predloga opozicije, da bi v nadzornem svetu sedela tudi civilna družba, pa je dejal, da enostavno ne obstaja postopek, kako naj civilna družba določi ljudi v organe upravljanja tega nacionalnega demografskega sklada.