JOŽEF HORVAT: DELOVANJE DRŽAV V TAKO ZAPRTEM MORJU KOT JE JADRAN MORA BITI USKLAJENO

DELI:
03.12.2020, NSi

V oddaji 24 ur zvečer je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat poudaril, da je Slovenija pomorska država in da bo pomorska država tudi ostala. Vprašanje razglasitve izključne ekonomske cone s strani Italije in Hrvaške na Jadranu pa meni, da bi morale reševati vse države usklajeno. »V skladu z odločbo arbitražnega sodišča Slovenija ima, mora imeti dostop do odprtega morja. To vprašanje je, ki ga zdaj postavlja pred nas Hrvaška in tudi Italija, je seveda resno vprašanje in moje mnenje je, da bi ga morali v Sloveniji dvigniti na nivo predsednikov vlad, v tem primeru Janša- Plenković. Slovenija ima pri tem vprašanju nekaj argumentov, ki so v glavnem politični. Podpremo ga pa lahko z okoljsko in prometno argumentacijo. In delovanje v tako zaprtem morju kot Jadran je, mora biti usklajeno. Usklajeno med vsemi državami, ne samo Slovenijo, Italijo in Hrvaško, ampak tudi z Albanijo, Črno goro itd. In k temu nas dejansko sili tudi konvencija o mednarodnem pravu morja,« je dejal vodja poslanske skupine NSi.

Prepričan je, da ne bi bilo modro, da bi pri tem slovenska zunanja politika skočila na prvo žogo. »Seveda pa mora biti tukaj zelo pazljiva in v skladu z diplomatskimi instrumenti po diplomatskih kanalih dejansko zadevo nadzirati,« je dodal.

Zavrnil je tudi vsa namigovanja, da ta koalicija ne bi v zunanji politiki zasledovala interesov naše države. Spomnil je na poteze drugih vlad, kjer se to vprašanje ni pravilno reševalo. »Zunanja politika se gradi na dolgi rok zato se z novo vlado ne kar preneha in se ne začne nova. Poglejte, mi smo leta 2005, ko smo bili v vladi, sprejeli zakon o razglasitvi zaščitne ekološke cone in epikontinentalnega pasu republike Slovenije. Cerarjeva vladaje aprila 2018 hitela implementirati razsodbo arbitražnega sodišča, kar ocenjujem, da je bilo prehitro. Takrat je ta vlada dejansko razglasila zakon o prenehanju veljavnosti zakona o razglasitvi zaščitne ekološke cone in epikontinentalnega pasu republike Slovenije. Jaz sem takrat v stališču poslanske skupine NSi povedal, da dejansko to cono dajemo Hrvatom v naročje. In to se sedaj dogaja,« je dejal Jožef Horvat.

Poudaril je še, da azsodba arbitražnega sodišča ni mrtva. »Tu smo si najbrž vsi enotni. Je zavezujoča za obe države. Nikakor pa se ne strinjam s tem, da bi arbitražni sporazum bil, bil eden največjih diplomatskih dosežkov republike Slovenije. Razsodba je namreč pokazala, da smo dobili manj, kot smo mislili, da imamo 25. junija leta 1991,« je ob koncu še dejal vodja poslanske skupine NSi.