JOŽEF HORVAT: DELO VLADE V PRVIH STO DNEH ODLIČNO IN UČINKOVITO

DELI:
18.06.2020, NSi

»Prvih sto dni te vlade je predvsem zaznamovalo 80 dni epidemije. To pomeni, da je vlada delala v izrednih razmerah, na podlagi mednarodnih institucij pa lahko ocenimo delo vlade kot odlično. Zajezila je namreč število okužb ter pomagala državljanom in državljankam ter slovenskemu gospodarstvu,« je ob komentarju glede prvih 100 dni vlade dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Poudaril je, da smo v NSi ponosni na svoje ministre. »Po zaslugi ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja smo zavarovali vsaj 265.000 delavnih mest in pomagali 1.200.000 državljanom. Minister za obrambo Matej Tonin je odigral ključno vlogo pri nabavi in distribuciji prepotrebne nujne medicinske opreme. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa je izdatno pomagal pri letalskih in drugih prevozih. Z njihovim delom smo zelo zadovoljni,« je izpostavil.

Dodal je, da je bila vlada učinkovita, od nje pa tudi do konca mandata pričakuje enako učinkovitost. »Med prioritete do konca mandata v NSi uvrščamo skrajšanje čakalnih vrst, debirokratizacijo in digitalizacijo. Ker se moramo naučiti živeti z virusom, pa na čaka še ogromno izzivov na področju gospodarstva, šolstva in zdravstva,« je še dejal Jožef Horvat.

Komentiral je tudi razne očitke, ki se vrstijo na delo vlade. »Svoboda govora vsakemu omogoča, da izrazi svoje mnenje. A to se je v državnem zboru izjalovilo, saj je opozicija z očitki začela udarjati pod pas. Celo tako daleč, da je prišlo do kršitev kazenskega zakonika. Nihče, tudi poslanec ali poslanka, ne sme očitati nekomu, da je kriminalec, da laže in da je celo morilec. V državnem zboru takšne retorike ne bi smeli dovoliti. Problem pa je še ta, da se ta sovražna retorika širi tudi na ulice,« je pojasnil vodja poslanske skupine NSi in ob tem dodal, da bi bilo bolje, če bi bil tudi na strani koalicije kakšen tvit manj.

Prepričan je, da to koalicijo do konca mandata lahko zamaje le pomankanje pogovora, a zaenkrat s tem ni težav.