Jožef Horvat: Davki dušijo razvoj Slovenije

DELI:
17.12.2018, NSi

»Slovenija v primerjavi z najrazvitejšimi državami v okviru OECD glede na delež davkov v BDP nadpovprečno obdavčena država. Oba najbrž tudi veva, da davki dušijo razvoj. Če ni razvoja, stagniramo oziroma nazadujemo,« je v uvodu poslanskega vprašanja finančnemu ministru povedal vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Opozoril je na to, da so proračunski prihodki v zadnjem obdobju naraščali, kar po dolgem času omogoča razbremenitev vseh davkoplačevalcev. Na drugi strani pa s strani vlade ni mogoče opaziti, da bi pripravljala posodobitev davčnega sistema z razbremenitvijo različnih davščin.

»Gospod minister, zanima me, kakšne so vaše usmeritve na področju posodobitve davčnih sistemov. Ali načrtujete znižanje davčnih bremen in razbremenitev davkoplačevalcev? Ali zgolj prenašanje davčnih bremen med različnimi zavezanci?« je vprašal Jožef Horvat.

Prepričan je, da slovenski davki niso racionalni, zato je treba po desetletju sistem postaviti na novo. »To je izjemno težka naloga. Slovenija mora vpeljati racionalen davčni sistem, ki bi bil dolgoročno bistveno bolj korekten in tudi učinkovit, pa še vsi bi imeli nekaj od tega. Dejstvo je, da je treba delo razbremeniti, ker je delo v Sloveniji preveč obremenjeno. Obstaja vtis, da je v Sloveniji prepovedano delati,« je še dodal vodja poslanske skupine NSi.

Celotno poslansko vprašanje si lahko preberete TUKAJ.