Jožef Horvat: Danes ne govorimo več o Grexitu, ampak o Alexitu

DELITE TA
PRISPEVEK
13.07.2015, NSi

JozefHorvat_izjava2015“Danes ne govorimo več o Grexitu, ampak o Alexitu. Kaže, da bo v Grčiji nastopila politična kriza. Zadnje zasedanje grškega parlamenta je pokazalo, da je Aleksis Cipras dobil podporo za ukrepe s strani opozicije, medtem ko ga njegova Siriza ni v celoti podprla. To kaže na začetek politične krize,” je podpredsednik NSi in predsednik OZP Jožef Horvat dejal v izjavi za medije, potem ko je evrski vrh s Ciprasom uskladil pogoje za nadaljevanje dogovarjanja o tretjem paketu pomoči za Grčijo.

“Ko govorimo o Sloveniji in lekciji, ki jo doživlja Grčija, se moramo naučiti, da je treba v pravem času sprejeti prave strukturne ukrepe,” je še poudaril Horvat.

Kot še pravi Horvat, NSi izjemno ceni napore vseh pogajalcev, ki so ponoči postavili predpogoj za nadaljnja pogajanja z Grčijo. “Predstavniki evropskih institucij in držav so bili s strani Ciprasove vlade označeni tudi kot teroristi. Najbrž se ni enostavno potem znova usesti za isto mizo in iskati rešitve,” meni podpredsednik NSi.

Izrazil je še pričakovanje, da bo grški parlament trezno obravnaval sprejete osnovne predpogoje za nadaljevanje pogajanj o tretjem paketu pomoči. “Obžalujemo, da grško ljudstvo trpi, ker ne more do svojih prihrankov v bankah, a treba je biti dosleden in ponovno vzpostaviti zaupanje. V NSi smo prepričani, da bo prišlo do rešitve, tako da bo grško ljudstvo zadihalo s polnimi pljuči. Prej ko bodo ukrepi sprejeti, prej bodo Grki normalno zaživeli,” je še dodal podpredsednik NSi Jožef Horvat.