Jožef Horvat: Če bi vlada prisluhnila NSi, viharja v kozarcu vode pri izbiri komisarja ne bi bilo

DELI:
19.07.2019, NSi

»Tega viharja v kozarcu vode, ki se v koaliciji dogaja ob predlogu za evropskega komisarja, ne bi bilo, če bi koalicija sprejela predlog NSi. Mi predlagamo, da vlada sicer izbere kandidata, ampak potem zanj dobi soglasje večine pravkar izvoljenih evropskih poslancev, torej vsaj petih,« je v Odmevih dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Horvata je še pojasnil, da je kot predsednik odbora za zadeve Evropske unije takratni predsednici vlade Alenki Bratušek pisal in jo prosil, da odboru pojasni, kakšen je formalni postopek izbire kandidata za komisarje iz Republike Slovenije. »Sama v svojem odgovoru pravi, da formalnega postopka ni in zato, še enkrat, bi bil zelo dobrodošel zakon, torej zakon Nove Slovenije, ali pa morda kakšen drug predlog, ki bi ga skupaj v državnem zboru oblikovali in bi določil natančno demokratično proceduro izbire kandidata oziroma kandidatke,« je dejal Jožef Horvat in se dotaknil tudi slovenskega vpliva v Evropi:

»Če pogledamo slovensko zunanjo politiko, torej tudi slovensko evropsko politiko in naše angažiranje znotraj institucij Evropske unije, lahko za zadnjih sedem let povemo, da je specifična teža Republike Slovenije v institucijah Evropske unije, pustimo Evropski parlament, praktično enaka nič.«

Slovenija bi morala v EU pokazati več ambicij

Glede interesov Slovenije, da dobi funkcijo komisarja za širitev Evropske unije, pa je Horvat dejal, da v naslednjih letih širitve EU ni pričakovati in da ta resor zato ne bo imel velikega vpliva. »Pravila so takšna, da bo resorje delila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Jasno je, da imajo države neke apetite, ampak mi bi morali bit tukaj bolj ambiciozni. Mi nimamo ambicij, to je problem,« je bil kritičen Jožef Horvat.

NSi je proti financiranju zasebnih šol, vztrajamo pa na enaki obravnavi javnoveljavnega programa

Jožef Horvat je pokomentiral tudi zavrnitev neustavnega predloga zakona ministra Pikala, ki po vetu državnega sveta ni dobil podpore 46 glasov poslancev. »Meni je žal, da tudi minister, pristojen za šolstvo in izobraževanje uporablja napačno terminologijo. Govori o financiranju javnih šol in govori o financiranju zasebnih šol. Nova Slovenija smo proti financiranju zasebnih šol. Smo pa za enako financiranje javno veljavnega programa v zasebnih šolah in v javnih šolah, to se pravi financira se izobraževanje, ne pa tisti, ki izobražuje. To so osnovne dileme, ki pa še vedno očitno tudi s strani ministra zastrupljajo slovensko javnost,« je še dejal vodja poslanske skupine NSi.