Jožef Horvat: Brez sprememb volilne zakonodaje bo zakonitost naslednjih volitev pod vprašajem

DELI:
18.01.2019, NSi

»Čas neusmiljeno teče. Ustavno sodišče nam je dalo dvoletni časovni okvir in sprašujem se, kakšne bodo naslednje volitve, če ne bomo sanirali neustavnosti,« je v oddaji Odmevi povedal Jožef Horvat.

Vodja poslanske skupine NSi je povedal, da se NSi zavzema za ukinitev volilnih okrajev in za uvedbo absolutnega preferenčnega glasu. »Ustavno sodišče je namreč jasno povedalo, da je rok trajanja volilnim okrajem po 26. letih potekel, v nedavnem intervjuju pa je predsednik Ustavnega sodišča dejal, da bi preferenčni glas odpravil neustavnost v našem volilnem sistemu. Če bi šli v spremembo volilnih okrajev, se bomo čez 20, 30 let spet soočali s tem, da volilni okraji niso dobri. To pa zato, ker se ljudje selijo,« je povedal Jožef Horvat.

Poudaril je, da smo se v NSi pripravljeni pogovarjati tudi o tem, da namesto absolutnega preferenčnega glasu vpeljemo relativni preferenčni glas, ki ga poznamo iz evropskih volitev.

Odzval se je tudi na trditve mnogih, ki pravijo, da bi z ukinitvijo volilnih okrajev izgubili tudi možnost, da ima vsak okraj svojega poslanca. »Tudi po junijskih volitvah ugotavljamo, da kar 18 volilnih okrajev, to je 20 procentov od vseh volilih okrajev, nima svojega poslanca. Te debate zato nimajo ravno trdnih temeljev. Izvolitev poslanca v vsakem volilnem okraju je praktično nemogoče doseči,« je še povedal vodja poslanske skupine NSi.

Celotno oddajo si lahko ogledate TUKAJ.