Jernej Vrtovec: Zaslišanja potrjujejo, da prenos terjatev na DUTB ni bil transparenten

DELI:
26.11.2019, NSi

»Po pričanju tako imenovane famozne trojke že lahko povlečemo določene vzporednice. Kmalu bomo na komisiji o nepravilnostih na DUTB tudi pripravili poročilo o tem prvem delu zaslišanj. Potem seveda sledi, drugi del, ključen del, v katerem bomo preiskovali samo delovanje DUTB-ja ter upravljanje s terjatvi in prodajo teh terjatev,« je v oddaji Odmevi povedal poslanec Jernej Vrtovec.

Po zaslišanju nekdanjega guvernerja Boštjana Jazbeca je jasno, pravi poslanec NSi, da ključni akterji prelagajo odgovornost na druge, kdo je za kakšno stvar odgovoren. »Značilna stvar na zaslišanjih je tudi izguba spomina. Glede prenosa terjatev pa lahko kategorično povemo dejstvo, da ta prenos terjatev iz bank na DUTB, izbor terjatev in premoženja, ni bil transparenten, prav tako ne izbor ene izmed revizijskih družb, ki je potem opravila skrbni pregled,« je bil jasen Jernej Vrtovec.

V določenih primerih komisija ugotavlja tudi kazensko odgovornost. »Ko bomo naredili poročilo, se bomo s pravnimi svetovalci posvetovali kaj in kako. Zagotovo pa nimamo lisic, da bi lahko nekoga vklenili in postavili v ječo. Lahko pa vlagamo kazenske ovadbe in apeliramo na organe pregona, da prisluhnejo preiskovalni komisiji, kajti strokovni sodelavci in tudi poslanke in poslanci te preiskovalne komisije so opravili izvrstno delo,« je povedal poslanec NSi.

Prepričan je, da smo pred časom zamudili vrsto priložnosti, da bi lahko slovenski bančni sistem sanirali. Drugi del zaslišanj bo komisija začela ob začetku naslednjega leta. »Sedaj zbiramo gradiva, da začnemo preiskovati, komu se prodajajo slabe terjatve iz DUTB-ja. Imamo namreč indice, da te slabe terjatve na DUTB-ju kupujejo različni skladi, tudi iz davčnih oaz, ki jih do sedaj nismo preverjali. Obstajajo torej indici, da so lastniki teh skladov ali pa povezani s temi skladi, tudi nekateri Slovenci, ki so svoje premoženje v času tranzicije prenesli v te davčne oaze. Na tak način ta denar prihaja nazaj v Slovenijo in tukaj ti gospodje morda preko DUTB-ja tudi kupujejo nazaj svoje premoženje,« je še povedal Jernej Vrtovec.