Jernej Vrtovec: Z mešanimi patruljami na zahodni meji kažemo, da ne obvladujemo razmer

DELI:
03.07.2019, NSi

»Mešane patrulje niso rešitev, saj z njimi samo priznamo, da na južni meji ne obvladujemo razmer. Zlasti pa so mešane patrulje nerazumna rešitev, saj spet vzpostavljamo zahodno mejo, ki je naredila v preteklosti toliko gorja. Ko je leta 2004 padla, smo bili Primorci izjemno veseli, sedaj pa nazaj vzpostavljamo neko umetno tvorbo ter delimo Slovence na eno in na drugo stran meje,« je v oddaji 24 ur zvečer.

Poudaril je, da smo v NSi smo ogorčeni, da je do te nespametne odločitve prišlo. »Gre za nespametno odločitev zunanjega ministra Mira Cerarja in tukaj bo potrebno terjati nenazadnje tudi odgovornost. Zunanji minister bo moral odgovoriti, zakaj se je odločil za to potezo. Kajti ta odločitev botruje tudi temu, da lahko skrajna desnica v Italiji jaha na valovih populizma, da razmišlja celo o gradnji zidov,« je povedal Vrtovec.

Poslanec NSi ključen problem vidi v tem, da nam sosednja Italija zapira našo zahodno mejo. K temu problemu pa smo sami celo pripomogli, ko je zunanji minister prišel z idejo o mešanih patruljah. »Mi rabimo mešane patrulje na naši južni meji, schengenski meji. Izvajamo takšno politiko, kot da imamo v hiši tatu in zapiramo vrata, da ta tat ne bi šel iz naše hiše, ne poskrbimo pa, da tat v hišo ne bi prišel. Naše probleme moramo reševati na južni meji, ne pa zahodni meji. Naše okno v svet je zahod,« je prepričan.

Poudaril je, da so sedaj ključne poteze naše vlade, ki ne sme dovoliti, da se ponovi delitev Slovencev z vzpostavljanjem meje. »Ko nekje vlada lahko skrajna levica ali pa desnica, v tem primeru imamo skrajno desnico na oblasti v Italiji, imajo sosednje države problem, kajti pride lahko do neracionalnih odločitev in vloga naše vlade more biti v tem, da preprečuje kakršnekoli umetne ovire na naši zahodni meji. Jaz kot Primorec poznam zgodbe Primorcev in trpljenja Primorcev okrog te meje in si ne želim živeti v državi, kjer bo ta meja ponovno bila vzpostavljena zaradi tega, ker to resnično predstavlja neko umetno tvorbo, ki loči Slovence na eni strani, na drugi strani meje. Tega pa si ne smemo več dovoliti,« je prepričan poslanec NSI.