Jernej Vrtovec: Vse najboljše, Primorska!

DELITE TA
PRISPEVEK
15.09.2015, NSi

JVprimorskaPrimorska, velik del naše države, po kateri so v zgodovini hrepeneli številni narodi, da bi si jo podjarmili, je bil na današnji dan priključen domovini. Priključitev Primorske matični domovini je eden največjih dogodkov v zgodovini slovenskega naroda.

Primorska je vedno predstavljala slovensko okno v svet. Podjetnost, pridnost in marljivost so prav tiste pomembne značajske lastnosti, ki krasijo Primorce. Danes je ta del Slovenije pred novimi izzivi. Finančna in gospodarska kriza je mnoge prizadela in številni primorski kolegi so si kruh primorani služiti v Italiji. Velja omeniti predvsem propad nekoč mogočnih tovarn in gradbenih podjetji v Vipavski dolini in na Krasu, kar je povzročilo silno socialno stisko ljudi. Toda kljub temu smo še vedno ena izmed najrazvitejših slovenskih regij. Kazalci so zelo spodbudni, saj se za Primorsko odpirajo nove priložnosti.

Če bo Primorska želela napredovati in se razvijati, se bo morala tako kot vedno boriti. Primorci ne potrebujejo miloščine, potrebujejo le dobre pogoje, da bodo lahko razvili svoje potenciale. Pogled na morje, na zahod, to je vedno bil in bo naš pogled. Izvozno naravnana Primorska, njena odprtost in iznajdjivost je lahko priložnost za vso Slovenijo.

Ob 15. septembru, dnevu vrnitve Primorske k matičnim domovini, vsem Primorcem in Primorkam iskreno čestitam. Vse najboljše, Primorska!