JERNEJ VRTOVEC: VLADNE SPREMEMBE ZDRAVSTVA LAHKO OGROZIJO DRŽAVNI PRORAČUN

DELI:
05.06.2023, NSi

»Način, na katerega se je vlada lotila sprememb zdravstvenega sistema, vodi v ekspresno razgradnjo javnega zdravstva in v celoti nenadzorovano, divjo privatizacijo. V NSi zahtevamo sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ, da nam vlada končno predstavi finančne izračune za uvedbo obveznega zdravstvenega prispevka,« je na novinarski konferenci izpostavil poslanec in predsednik KNJF Jernej Vrtovec. Opozoril je, da člane KNJF gotovo zanimakakšen bo primanjkljaj v proračunu in blagajni zdravstvenega zavarovanja ter kako in na kakšen način bo vlada omenjeni primanjkljaj pokrila.

Nihče ni pripravil izračunov in finančnih projekcij

Spomnil je, da je skupina poslank in poslancev Gibanja Svoboda aprila v zakonodajni postopek vložila predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-T). »Predlog predvideva preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek, ki bi se plačeval Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Prispevek bi bil sprva v višini 35 EUR, enkrat letno bi se povečal, in sicer glede na rast povprečne bruto plače. Žal pa nihče, ne vlada ne poslanska skupina Gibanja Svoboda – ni predstavil nikakršnih izračunov in finančnih projekcij, kaj uvedba obveznega zdravstvenega prispevka v resnici pomeni za proračun in javne finance,« je dejal Vrtovec.

Dodal je, da bo državni proračun tako očitno postal samopostrežna blagajna za minus, ki ga bo ustvarjal državni monopolist ZZZS. Primanjkljaj je toliko bolj zaskrbljujoč v luči uvedbe fiskalnega pravila, ki se ponovno uvaja z letom 2024.

Obenem se sprašuje, zakaj bo dodaten prispevek za obvezno zavarovanje isti, kot je bil doslej za dopolnilno, če so bili razlog za preoblikovanje dobički zavarovalnic. In kako so lahko zavarovalnice s tem prispevkom delale dobičke, vlada pa predvideva, da bo po prenosu v obvezno zavarovanje nastala izguba. »Ali kdo sploh ve, kaj govori in dela,« se je vprašal.

Znova je bil kritičen tudi do potez vlade glede skrajševanja čakalnih vrst, saj da »vlada ni predlagala nobenih resnih ukrepov«, zato so v NSi pripravili spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki da rešuje ta ključen problem, je ponovil.

Komisiji za nadzor javnih financ predlagamo, da po končani razpravi sprejme naslednje sklepe:

  1. Komisija za nadzor javnih financ poziva Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za finance, da pripravita izračune vpliva predloga na proračun Republike Slovenije za leti 2023 in 2024 ter z njimi v enem mesecu seznanita komisijo.
  1. Komisija za nadzor javnih financ predlaga predlagateljem Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-T), da umaknejo ZZVZZ-T iz zakonodajnega postopka, dokler ministrstvi ne pripravita vseh potrebnih izračunov vpliva predloga na proračun Republike Slovenije za leti 2023 in 2024.
  1. Komisija za nadzor javnih financ predlaga Vladi, da hkrati z analizo spremenjenega financiranja zdravstva zaradi predloga ZZVZZ-T obravnava tudi predlog financiranja dolgotrajne oskrbe, pripravi celovit vpliv sprememb financiranja zdravstvenega sistema in sistema dolgotrajne oskrbe na proračun Republike Slovenije ter z analizo v treh mesecih seznani komisijo.
  1. Komisija za nadzor javnih financ predlaga Vladi, da v treh mesecih pripravi celovit načrt prenove zdravstvenega sistema, ki vključuje tudi financiranje, namesto posameznih parcialnih zakonskih predlogov, ki se medsebojno ne povezujejo.
  1. Komisija za nadzor javnih financ predlaga Vladi, da prenovi sistem financiranja zdravstvenega sistema na način, da odpravi monopol ZZZS na področju obveznega zdravstvenega zavarovanja in zagotovi razpršenost virov financiranja.