JERNEJ VRTOVEC: VESEL SEM, DA JE POD TO VLADO SLOVENIJA ODPRTA ZA RESNE TUJE INVESTICIJE

DELI:
29.05.2020, NSi

MINISTER JERNEJ VRTOVEC JE V ODDAJI 24 UR ZVEČER SPREGOVORIL O PROJEKTU EMONIKA, KI JE VEČ KOT 13 LET STAL NA MRTVI TOČKI. MINISTER JE PROJEKT PONOVNO ZAGNAL, GRADITI PA BI LAHKO ZAČELI ŽE LETA 2022.

»Glede na to, da postopki tečejo zelo hitro, da ta je vlada zelo učinkovita in da naša ekipa intenzivno dela na tem projektu Emonika, lahko računamo, da bo prva lopata začela kopati do leta 2022. Tako bi po dolgih letih lahko končno začeli graditi Emoniko,« je v oddaji 24 ur zvečer dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Na ministrstvu se glede projekta intenzivno dnevno pogovarjajo s Slovenskimi železnicami, Mestno občino Ljubljana in z OTP banko. »Projekt koordinira državni sekretar Blaž Košorok, ki je zelo izkušen strokovnjak. V roku 30-ih dni bomo vladi predložili posebno poročilo in verjamem, da bo del tega poročila tudi memorandum, ki ga bomo tudi podpisali skupaj z vlagateljem,« je pojasnil minister za infrastrukturo.

Dodal je tudi, da ja banka OTP ena izmed močnejših bank v Evropi in zato resen vlagatelj. »OTP je resen vlagatelj tudi v drugih državah. To je banka, ki je kupila SKB in vidimo, da SKB še danes odlično posluje. Vesel sem, da je Slovenija pod to vlado odprta za tuje resne investicije. Ljubljana namreč na ta pomemben projekt čaka 14 let. V teh 14-ih letih se ni naredilo nič in tudi sedaj, ko smo že skoraj izgubili tega vlagatelja, smo tik pred zdajci res vložili ogromno naporov, da smo pripeljali celotno zgodbo do te točke,« je dejal Jernej Vrtovec.

Poudaril je, da Ljubljana potrebuje novo potniško postajo. »Ljubljana in Slovenija potrebujeta novo avtobusno in železniško postajo. Bistveno je, da je vlagatelj resen, OTP je resna evropska banka, ki ima zelo velik, ne le regijski, ampak evropski vpliv, in mi moramo takšne resne vlagatelje, ki imajo resne investicije, z odprtimi rokami sprejeti, jim ponuditi tudi vso pomoč pri debirokratizaciji določenih postopkov, pri umeščanju v prostor in pri zagonu te investicije,« je dejal minister za infrastrukturo.

Ob koncu je Jernej Vrtovec komentiral še nedavno zamenjavo v vrhu stranke SD. »Tanji Fajon želim vse dobro, Dejanu Židanu pa se zahvaljujem za sodelovanje v preteklosti. Želim pa si, da bi Socialni demokrati bili sposobni dialoga, da bi bili bolj usmerjeni v prihodnost kot pa so bili do sedaj. Na ta način bi lahko lažje sodelovali,« je dejal.