JERNEJ VRTOVEC: VEČ DENARJA ZA INFRASTRUKTURO POMENI NOV ZAGON ZA SLOVENSKO GOSPODARSTVO

DELI:
09.10.2020, NSi

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na novinarski konferenci spregovoril o e-vinjetah, napredku pri infrastrukturnih projektih ter o infrastrukturnih investicijah v povezavi z načrtovanima državnima proračunoma.

“Prvič v zgodovini ima ministrstvo za infrastrukturo v proračunu na voljo več kot milijardo evrov sredstev. Skupaj gre za 191 milijonov več sredstev kot v rebalansu 2020. Več denarja pomeni, da bomo gospodarstvo lahko potegnili ven iz negativne klime, ko beležimo tudi velik upad bruto domačega proizvoda. To pomeni dodaten zagon za slovensko gradbeništvo,” je na novinarski konferenci povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Dodal je, da imajo na ministrstvu že pripravljen načrt za infrastrukturo. Napovedal je tudi sredstva za razvoj železniškega prometa, ki ga bodo predstavili v naslednjih tednih. Kmalu se začenja obnova gorenjske železniške proge, prihodnje leto pa bodo na ministrstvu začeli tudi z obnovo primorske železniške proge med Divačo in Ljubljano.

Prihodnji četrtek začetek gradnje tretje razvojne osi

»V četrtek, 15. oktobra bomo v Gabrkah zasadili prvo lopato tretje razvojne osi, kar je velik napredek zlasti za Koroško. S tem bodo dobili tudi boljšo dostopnost in torej tudi razvoj. S tem dokazujemo, da o skladnem regionalnem razvoju in decentralizaciji ne samo govorimo, temveč to tudi uresničujemo,« je dejal in dodal, da bodo letos gradnjo začeli pri Gaberkah, naslednje leto pa tudi na Koroškem.

Začetek gradnje daljnovoda Cirkovce – Pince

»Z velikim zadovoljstvom sporočam, da bomo v sredo, 14. oktobra odkrili prvi steber za gradnjo daljnovoda Cirkovce – Pince. Zelo sem vesel, da smo v povezavi z gradnjo elektroenergetske povezave med Slovenijo in Madžarsko v zadnjih mesecih dosegli napredek,« je dejal minister za infrastrukturo.

Dodal je, da bo daljnovod omogočil vzpostavitev prve meddržavne povezave s prenosnim madžarskim omrežjem, povečanje zanesljivosti delovanja elektroenergetskega sistema Slovenije in povečanje uvozne prenosne zmogljivosti.

Z elektronskimi vinjetami postajamo digitalna družba

“1. 12. 2021 bomo uvedli elektronske vinjete. E-vinjeta bo veliko bolj praktična, veliko stroškov bomo prihranili tudi na tisku. Gremo v korak s časom kot digitalna družba,” je povedal minister za infrastrukturo.

Poudaril je tudi, da je zadovoljen, da je odbor za infrastrukturo v državnem zboru predlog novele zakona o cestninjenju, ki omogoča uvedbo elektronskih vinjet s 1. decembrom leta 2021, podprl brez glasu proti. Poslanci so prikimali tudi vsem dopolnilom, ki so jih v odgovor na pripombe zakonodajno-pravne službe državnega zbora pripravili v koalicijskih poslanskih skupinah.