JERNEJ VRTOVEC: V POLITIKI MORAMO DIVIGNITI NIVO RAZPRAVE IN SODELOVANJA

DELI:
05.04.2022, NSi

Minister Jernej Vrtovec se je udeležil  soočenja na POP TV Odločitev 2022. Spregovorili so o energetiki, stanovanjski problematiki, draginji in temu, kako bomo v Sloveniji živeli v prihodnje.

»V slovenski politiki moramo dvigniti nivo razprave. Nujno je sodelovanje, treba pa je iskati skupne točke. Verjamem, da bodo naše dobro delo ljudje nagradili z novim mandatom na volitvah 24. aprila,« je v soočenju na POP TV dejal minister Jernej Vrtovec in dodal, da je pri kadrovanju v državnih podjetjih pomembno, da odgovorna mesta prevzamejo sposobni in usposobljeni ljudje. Gostje so spregovorili še o energetiki, stanovanjski problematiki, draginji in temu, kako bomo v Sloveniji živeli v prihodnje.

»Predsednik Ukrajine Zelenski je človek, ki v tem trenutku predstavlja svobodo in enotno Evropo. Ukrajino moramo čim prej vključiti v evropske integracije,« pa je minister Jernej Vrtovec dejal ko je pogovor tekel o vojni v Ukrajini in dodal: »Mir nima cene. Zaradi tega bomo naredili vse, da čim prej razpršimo v največji možni meri dobavo primerljivi. Cena bo primerljiva takšni, kot je danes. Vlada je sprejela številne ukrepe, med drugim tudi energetske vavčerje, ki so razbremenili gospodinjstva. Pomagali smo najranljivejšim in najbolj obremenjenim.« Posebej je poudaril, da je za oskrbo gospodinjstev že danes dovolj skladiščnih zmogljivosti.

Naša vizija je razvita in močna Slovenija

»Infrastrukturni projekti se res načrtujejo na daljši čas, a zelo pomembno je, kako posamezni minister postavi lestvico prioritet. Za nas je ključna izgradnja karavanškega tunela, drugega tira in tretje razvojne osi,« je poudaril minister. Na področju infrastrukture so se zgodili veliki premiki. »Imamo 3 ključne ukrepe. Zgradili bomo 10.000 stanovanj. Za nas je pomembna jamstvena shema. Če ima nekdo možnost, da plačuje najemnino 700 EUR, potem je potrebno urediti shemo, tudi na račun, da lahko ta oseba plačuje kredit v tej isti višini. Pomemben je tudi skladni regionalni razvoj. Slovenija ni samo Ljubljana in Maribor, ampak je tudi primestje. S tem pa v povezavi, dostop do zemljišč, kar je gospod Golob omenil. In še pomembno, infrastruktura v sama središča, v sama mesta zaradi tega, ker imamo slabe prometne povezave in železniško infrastrukturo,« je povedal minister Vrtovec.

Komentiral je tudi prizadevanja Levice za dodatno obdavčitev praznih nepremičnin. »Ideja o obdavčitvi nepremičnin, ki jo Levica predlaga v parlamentu, je nora in nesorazmerna,« je dodal Jernej Vrtovec.