Jernej Vrtovec v DZ: Ali je vlada v primeru DUTB padla pod pritiski lobijev?

DELITE TA
PRISPEVEK
08.10.2015, NSi

slovenija 09.07.2015, Jernej Vrtovec, poslanec, NSi, foto: Anze PetkovsekKomisija za nadzor javnih financ in odbor za finance in monetarno politiko sta na včerajšnjih skupni seji v Državnem zboru RS razpravljala o delovanju Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg, ki ga je vlada ta teden razrešila, je na seji razkril, da mu je minister za finance Dušan Mramor povedal, da se je čez poletje močno povečal pritisk, da bi se znebili izvršnega direktorja Torbjörn Manssona. “V začetku prejšnjega tedna je neizvršne direktorje prosil, naj čim prej pripravijo načrt za zamenjavo vodstva. Sledila je afera o plačilih, ki je ustvarila izgovor za odpoved pogodb,” je dejal Nyberg, čeprav je predsednik vlade Miro Cerar na novinarski konferenci ob njegovi razrešitvi ta teden dejal, da pri odločitvi vlade ni šlo za politično intervencijo v DUTB.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je nato vprašal državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonjo, ki se je udeležil seje namesto odsotnega ministra Mramorja, ali lahko trditve Nyberga zanika. “Če jih ne morete zanikati, je to škandal, saj to pomeni, da je vlada padla pod pritiski nekih lobijev,” je poudaril Vrtovec. Dragonja je dejal, da Nybergove besede niso primerne.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je nato v drugem delu nujne seje Komisije za nadzor javnih financ o problematiki delovanja DUTB v povezavi z družbami T-2, Sava in Avtotehna, ki jo je zahtevala NSi, izpostavil, da nekatere pretekle odločitve DUTB vzbujajo dvome glede načina delovanja DUTB. “Dvomi v poštene namene in transparentno poslovanje DUTB se v današnji razpravi niso razblinili, še dodatno so se oplemenitili,” je po večurni razpravi, ki se je zavlekla pozno v noč, dejal Jernej Vrtovec. Komisija je sprejela sklep, ki ga je predlagala NSi, da se problematiko delovanja DUTB obravnava na plenarni seji DZ.

Komisija je v odločanje na plenarni seji priporočila tudi sklep, naj ta predlaga računskemu sodišču, da pregleda zakonitost in gospodarnost postopkov odločanja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v primeru družb Sava, T-2 in Avtotehna, katerih slabe terjatve so bile prenesene nanjo.